Thu. Oct 28, 2021
ћирилица /latinica

Jugović: Novi razvojni projekti donijeće novu razvojnu dimenziju opštini Pale

Izvor: Srna

Načelnik opštine Pale Boško Jugović izjavio je da je opština odvažno ušla u realizaciju projekata koji će definitivno ovom mjestu dati sasvim novu razvojnu dimenziju i donijeti sva ona obilježja koja treba da ima planski uređena urbana sredina.

“Riječ je o ozbiljnim poduhvatima koji će dugoročno riješiti probleme na čije rješavanje se čekalo decenijama”, rekao je Jugović Srni, povodom obilježavanja praznika Uspenja Presvete Bogorodice – Dana i krsne slave opštine Pale.

On je rekao da je opština pronašla način da pomogne građanima i privredi, te da nastavi i započne nove infrastrukturne projekte, iako je pandemija virusa korona obilježila cijelu prošlu i značajan dio ove godine, što je iziskivalo i ozbiljna izdvajanja iz budžeta koja prvobitno nisu mogla biti ni planirana.

Načelnik najveće istočnosarajevske opštine istakao je da su se opštinska uprava i odbornici u Skupštini opštine Pale u ovom periodu trudili da u najvećoj mogućoj mjeri ostvare dva ključna cilja – da proaktivno utiču na zaštitu javnog zdravlja i istovremeno iznađu način da se nastavi sa realizacijom razvojnih projekata.

Izražavajući uvjerenje da su uspjeli u tome, on je naglasio da je ova opština jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave koja je samostalno kreirala i realizovala mjere pomoći za ciljne grupe koje su se suočile sa najvećim posljedicama usljed pandemije, dok su izdvajanja za pomoć Domu zdravlja, sasvim razumljivo, bila veća nego ikada i kroz rebalans budžeta će biti i dodatno uvećana.

U konkretnom slučaju, naveo je Jugović, treba imati na umu i činjenicu da je istovremeno, u saradnji sa Vladom Republike Srpske, urađena rekonstrukcija objekta ovdašnje zdravstvene ustanove u skladu sa standardima energetske efikasnosti, te da su nabavljeni novi rendgen aparat i ultrazvuk, što sve zajedno predstavlja ulaganje od gotovo milion KM.

“Direktnim i indirektnim mjerama, izdvojili smo 265.000 KM bespovratnih sredstava na ime podrške privrednicima i jednokratne pomoći radnicima koji su u tom periodu ostali bez posla. Shvatajući cjelokupnu situaciju i prateći i politike Vlade Republike Srpske, uvećali smo ukupna izdvajanja na ime podsticaja po raznim osnovama na iznos od 750.000 KM, trudeći se da na taj način podstaknemo i održimo privrednu i svaku drugu društvenu aktivnost na nivou koji se može okarakterisati kao zadovoljavajući, imajući u vidu sve okolnosti”, ocijenio je načelnik Pala.

On je dodao da je opština Pale i u ovakvim, otežavajućim okolnostima uspjela da zadrži finansijsku stabilnost, obezbijedi redovna budžetska izdvajanja i, istovremeno, nastavi sa realizacijom kapitalnih projekata.

“U toku je ozbiljan investicioni ciklus, gradi se toplovod vrijedan 800.000 KM, što je prva faza projekta izmještanja postojeće, odnosno izgradnje nove, savremene toplane. Pri kraju je i, takođe, 800.000 KM vrijedan projekat izgradnje novog multifunkcionalnog parka, što je sadržaj kakav Pale do sada nisu imale, a na dan opštinske krsne slave, praznik Uspenja Presvete Bogorodice, svečano ćemo, u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske, otvoriti i novoizgrađeni objekat vrtića Bubamara“, naglasio je Jugović.

On je pojasnio da je za izgradnju nove zgrade, koja će omogućiti proširenje kapaciteta predškolske ustanove za 150 mjesta i boravak za više od 300 mališana u obdaništu, izdvojeno je 650.000 KM, Vlada Republike Srpske je finansirala spoljno uređenje i rekonstrukciju pristupne saobraćajnice sa dodatnih 200.000 KM, a Kabinet predsjednika Republike Srpske obezbijedio je 50.000 KM za unutrašnje uređenje i nabavku namještaja.

Načelnik opštine Pale je najavio i skori početak realizacije višemilionskog projekta izgradnje novih sadržaja za potrebe Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta, kao i početak izgradnje nove zgrade za potrebe Policijske uprave Istočno Sarajevo, koje će finansirati Vlada Republike Srpske u ukupnom iznosu od oko deset miliona KM, kao i preko pet miliona KM vrijednu privatnu investiciju u izgradnju tržnog centra “Frukta trejd” u Palama.

“Tu je i izgradnja potisnog cjevovoda Vrelo Prače – Jahorina, što je posao vrijedan milion KM, koji finansiramo iz kreditnih sredstava i koji će obezbijediti redovno i uredno vodosnabdijevanje na planini, a bez čije realizacije su nezamislive nove investicije na olimpijskoj planini koje od početka pratimo i pratićemo još snažnije kroz dalja ulaganja u potrebnu komunalnu infrastrukturu. Apsolutno smo opredijeljeni da na najbolji mogući način doprinesemo velikim ulaganjima Vlade Republike Srpske, koja je posredstvom Olimpijskog centra Jahorina investirala i investira desetine miliona KM u razvoj skijališta i destinacije u cjelini”, istakao je Jugović.

On je podsjetio da je u javnu rasvjetu na Jahorini takođe uloženo milion KM.

“Sve navedeno, čemu treba dodati i podatak o desetinama realizovanih manjih projekata u oblasti putne infrastrukture, čija ukupna vrijednost premašuje 1,6 miliona KM, daje nam razlog za zadovoljstvo, tim više jer nismo zanemarili ni ostala budžetska izdvajanja poput onih u pronatalitetnu politiku, stipendiranje, podršku boračkim kategorijama, socijalna davanja, podršku sportu i udruženjima…”, konstatovao je Jugović.

On je ukazao da se opštinska vlast odgovorno odnosila prema budžetu.

“Imali smo i direktnu budžetsku podršku Vlade Republike Srpske u iznosu od 450.000 KM, odredili smo prioritete i smatram da s punim pravom možemo reći da smo jedna od rijetkih opština koja je uspjela da bez većih problema prebrodi jednu, u finansijskom smislu, složenu situaciju, te nastavi planiranim razvojnim putem”, ocijenio je Jugović.

On je istakao da je to i razlog više da i opština Pale kao institucija i građani Pala slavske dane dočekuju u svečarskom raspoloženju, uz bogat program tradicionalnih Gospojinskih svečanosti, koje će ove godine, poslije dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom, donijeti najveći Festival zanatskog piva i rokenrola u regionu, koji organizuje Udruženje “Birokrata”, nastupe domaćih bendova i kultne niške grupe “Kerber”, mnoštvo kulturnih događaja, te svečanu akademiju povodom velikog jubileja – 100 godina Narodne biblioteke Pale.

“Tu su i sportski turniri, tradicionalni memorijali posvećeni Bogdanu Boći Lučiću i Veselinki Slijepčević Obradović, kojima njegujemo sjećanje na naše rano preminule sugrađane, te mnoštvo sadržaja koji priliče najvećem prazniku Pala, Crkve Uspenja Presvete Bogorodice i svih građana”, poručio je Jugović.

Filter 2019