Fri. Oct 15, 2021
ћирилица /латиница

Југовић: Нови развојни пројекти донијеће нову развојну димензију општини Пале

Извор: Срна

Начелник општине Пале Бошко Југовић изјавио је да је општина одважно ушла у реализацију пројеката који ће дефинитивно овом мјесту дати сасвим нову развојну димензију и донијети сва она обиљежја која треба да има плански уређена урбана средина.

“Ријеч је о озбиљним подухватима који ће дугорочно ријешити проблеме на чије рјешавање се чекало деценијама”, рекао је Југовић Срни, поводом обиљежавања празника Успења Пресвете Богородице – Дана и крсне славе општине Пале.

Он је рекао да је општина пронашла начин да помогне грађанима и привреди, те да настави и започне нове инфраструктурне пројекте, иако је пандемија вируса корона обиљежила цијелу прошлу и значајан дио ове године, што је изискивало и озбиљна издвајања из буџета која првобитно нису могла бити ни планирана.

Начелник највеће источносарајевске општине истакао је да су се општинска управа и одборници у Скупштини општине Пале у овом периоду трудили да у највећој могућој мјери остваре два кључна циља – да проактивно утичу на заштиту јавног здравља и истовремено изнађу начин да се настави са реализацијом развојних пројеката.

Изражавајући увјерење да су успјели у томе, он је нагласио да је ова општина једна од ријетких јединица локалне самоуправе која је самостално креирала и реализовала мјере помоћи за циљне групе које су се суочиле са највећим посљедицама усљед пандемије, док су издвајања за помоћ Дому здравља, сасвим разумљиво, била већа него икада и кроз ребаланс буџета ће бити и додатно увећана.

У конкретном случају, навео је Југовић, треба имати на уму и чињеницу да је истовремено, у сарадњи са Владом Републике Српске, урађена реконструкција објекта овдашње здравствене установе у складу са стандардима енергетске ефикасности, те да су набављени нови рендген апарат и ултразвук, што све заједно представља улагање од готово милион KМ.

“Директним и индиректним мјерама, издвојили смо 265.000 KМ бесповратних средстава на име подршке привредницима и једнократне помоћи радницима који су у том периоду остали без посла. Схватајући цјелокупну ситуацију и пратећи и политике Владе Републике Српске, увећали смо укупна издвајања на име подстицаја по разним основама на износ од 750.000 KМ, трудећи се да на тај начин подстакнемо и одржимо привредну и сваку другу друштвену активност на нивоу који се може окарактерисати као задовољавајући, имајући у виду све околности”, оцијенио је начелник Пала.

Он је додао да је општина Пале и у оваквим, отежавајућим околностима успјела да задржи финансијску стабилност, обезбиједи редовна буџетска издвајања и, истовремено, настави са реализацијом капиталних пројеката.

“У току је озбиљан инвестициони циклус, гради се топловод вриједан 800.000 KМ, што је прва фаза пројекта измјештања постојеће, односно изградње нове, савремене топлане. При крају је и, такође, 800.000 KМ вриједан пројекат изградње новог мултифункционалног парка, што је садржај какав Пале до сада нису имале, а на дан општинске крсне славе, празник Успења Пресвете Богородице, свечано ћемо, у присуству највиших званичника Републике Српске, отворити и новоизграђени објекат вртића Бубамара“, нагласио је Југовић.

Он је појаснио да је за изградњу нове зграде, која ће омогућити проширење капацитета предшколске установе за 150 мјеста и боравак за више од 300 малишана у обданишту, издвојено је 650.000 KМ, Влада Републике Српске је финансирала спољно уређење и реконструкцију приступне саобраћајнице са додатних 200.000 KМ, а Kабинет предсједника Републике Српске обезбиједио је 50.000 KМ за унутрашње уређење и набавку намјештаја.

Начелник општине Пале је најавио и скори почетак реализације вишемилионског пројекта изградње нових садржаја за потребе Факултета физичког васпитања и спорта, као и почетак изградње нове зграде за потребе Полицијске управе Источно Сарајево, које ће финансирати Влада Републике Српске у укупном износу од око десет милиона KМ, као и преко пет милиона KМ вриједну приватну инвестицију у изградњу тржног центра “Фрукта трејд” у Палама.

“Ту је и изградња потисног цјевовода Врело Праче – Јахорина, што је посао вриједан милион KМ, који финансирамо из кредитних средстава и који ће обезбиједити редовно и уредно водоснабдијевање на планини, а без чије реализације су незамисливе нове инвестиције на олимпијској планини које од почетка пратимо и пратићемо још снажније кроз даља улагања у потребну комуналну инфраструктуру. Апсолутно смо опредијељени да на најбољи могући начин допринесемо великим улагањима Владе Републике Српске, која је посредством Олимпијског центра Јахорина инвестирала и инвестира десетине милиона KМ у развој скијалишта и дестинације у цјелини”, истакао је Југовић.

Он је подсјетио да је у јавну расвјету на Јахорини такође уложено милион KМ.

“Све наведено, чему треба додати и податак о десетинама реализованих мањих пројеката у области путне инфраструктуре, чија укупна вриједност премашује 1,6 милиона KМ, даје нам разлог за задовољство, тим више јер нисмо занемарили ни остала буџетска издвајања попут оних у пронаталитетну политику, стипендирање, подршку борачким категоријама, социјална давања, подршку спорту и удружењима…”, констатовао је Југовић.

Он је указао да се општинска власт одговорно односила према буџету.

“Имали смо и директну буџетску подршку Владе Републике Српске у износу од 450.000 KМ, одредили смо приоритете и сматрам да с пуним правом можемо рећи да смо једна од ријетких општина која је успјела да без већих проблема преброди једну, у финансијском смислу, сложену ситуацију, те настави планираним развојним путем”, оцијенио је Југовић.

Он је истакао да је то и разлог више да и општина Пале као институција и грађани Пала славске дане дочекују у свечарском расположењу, уз богат програм традиционалних Госпојинских свечаности, које ће ове године, послије двогодишње паузе узроковане пандемијом, донијети највећи Фестивал занатског пива и рокенрола у региону, који организује Удружење “Бирократа”, наступе домаћих бендова и култне нишке групе “Kербер”, мноштво културних догађаја, те свечану академију поводом великог јубилеја – 100 година Народне библиотеке Пале.

“Ту су и спортски турнири, традиционални меморијали посвећени Богдану Боћи Лучићу и Веселинки Слијепчевић Обрадовић, којима његујемо сјећање на наше рано преминуле суграђане, те мноштво садржаја који приличе највећем празнику Пала, Цркве Успења Пресвете Богородице и свих грађана”, поручио је Југовић.

Filter 2019