Sun. Aug 14, 2022
ћирилица /латиница

Школска година у Србији почеће интонирањем државне химне

Извор: Срна

Школска година у Србији почеће 1. септембра у свим школама интонирањем или извођењем државне химне “Боже правде”, први пут у историји, изјавио је министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Бранко Ружић.

– Први пут у историји то чинимо и важно је да као грађани поштујемо своју заставу, грб и химну и тиме на најлепши могући начин чувамо свој идентитет – рекао је Ружић за “Вечерње новости”.

Ружић је рекао да Нацрт закона о уџбеницима, који ће омогућити да уџбенике од националног значаја, српски језик и књижевност, историју и географију издаје државни Завод за уџбенике, чека на даље консултације са кабинетом предсједника Србије Александра Вучића, који је био иницијатор ове идеје, али и са кабинетом премијера Ане Брнабић, која се стара о примјени државне политике.

Он је навео да је у плану да до 15. септембра, када се обиљежава Дан српског јединства, у Скупштини Србије усвоји Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличног писма који ће пред народним посланицима представити министар културе Маја Гојковић.

Ружић је примјетио да је то добар и природан, како симболички, тако и суштински увод у приближавање новом Закону о уџбеницима.

– Наша регулатива је изричита у том контексту и образовање почива на српском језику и ћирилици. Ћирилица је прво писмо које ученици уче и програмима је утврђено да се писмени задатак, по правилу, пише ћирилицом. У наредном периоду ћемо уложити напор да примена постојећих закона и подзаконских аката буде видљивија – навео је Ружић.

Он је рекао да би сви чланови Кризног штаба за борбу против епидемије вируса короне вољели да дјеца све вријеме похађају наставу у школама, али да ће Министарство пратити ситуацију и одлуке прилагођавати према потребама.

Ружић је појаснио да је за спровођење модела одржавања наставе који подразумијева три зоне – зелену, жуту и црвену, односно одређивање када нека школа из једне зоне прелази у другу, одговоран посебно формиран стручни тим састављен од представника Института “Батут” и Министарства просвете, који се већ дуже време бави координирањем и праћењем ситуације у школама широм Србије.

Он је истакао да је прва одлука стручног тима била да сви крену на непосредну наставу, осим средњих школа у 15 општина и градова који ће бити у комбинованом моделу, и средњих школа у Тутину, гдје ће се изводити онлајн настава.


Filter 2019