Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /latinica

Šeranić: Među zaraženim virusom korona nema vakcinisanih

Izvor: RTRS

Podaci o broju novopotvrđenih slučajeva zaraze virusom korona u prethodna dva dana, nisu zadovoljavajući, ali među novim slučajevima nema vakcinisanih, istakao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Istakao je da je, uz broj novih slučajeva, za kontrolu epidemiološke situacije ključan i broj vakcinisanih lica.

– Građani ne treba da oklijevaju sa vakcinacijom zato što je vakcina najbolja kontrola same epidemije i ona će nam usloviti kako ćemo se ponašati u smislu svih ostalih mjera – rekao je Šeranić.

Pozvao je građane da se vakcinišu.

– Pozivam sve, i one koji su zaposleni u svojim radnim sredinama, one koji će sutra obavljati nastavu, prije svega profesore i nastavnike i u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, da se odluče na vakcinaciju jer će to usloviti način i režim rada i tih poslovnih subjekata – rekao je Šeranić.

Šeranić je upozorio da se među novozaraženima nalazi dosta lica koja se vraćaju sa godišnjih odmora.

– Važno je i to što među njima nemamo lica koja su vakcinisana. Zbog toga dosta govorimo o samoj vakcinaciji . Pratićemo epidemiološku situaciju u narednom periodu, ali i broj vakcinisanih. Ta dva broja su ključna za donošenje budućih odluka – istakao je Šeranić.

Naglasio je da i osobe koje su prebolovale virus korona treba da se vakcinišu.

– Zato što je imunitet koji stičete vakcinom značajniji i još bolji ukoliko primite samu vakcinu, bez obzira na to da li ste prebolovali Kovid-19 ili niste – pojasnio je Šeranić.

Ministar zdravlja Srpske je naglasio da građani ne treba da se opterećuju brojem antitijela.

– Jedan imunitet koji se razvija možemo da izmjerimo, a drugi ne, a on se zasigurno razvija kroz sam organizam. Važno je da se vakcinišemo jer će nam to dati kolektivnu sigurnost kroz našu individualnu odgovornost – poručio je Šeranić.

Filter 2019