Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Шеранић: Међу зараженим вирусом корона нема вакцинисаних

Извор: РТРС

Подаци о броју новопотврђених случајева заразе вирусом корона у претходна два дана, нису задовољавајући, али међу новим случајевима нема вакцинисаних, истакао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Истакао је да је, уз број нових случајева, за контролу епидемиолошке ситуације кључан и број вакцинисаних лица.

– Грађани не треба да оклијевају са вакцинацијом зато што је вакцина најбоља контрола саме епидемије и она ће нам условити како ћемо се понашати у смислу свих осталих мјера – рекао је Шеранић.

Позвао је грађане да се вакцинишу.

– Позивам све, и оне који су запослени у својим радним срединама, оне који ће сутра обављати наставу, прије свега професоре и наставнике и у основном, средњем и високом образовању, да се одлуче на вакцинацију јер ће то условити начин и режим рада и тих пословних субјеката – рекао је Шеранић.

Шеранић је упозорио да се међу новозараженима налази доста лица која се враћају са годишњих одмора.

– Важно је и то што међу њима немамо лица која су вакцинисана. Због тога доста говоримо о самој вакцинацији . Пратићемо епидемиолошку ситуацију у наредном периоду, али и број вакцинисаних. Та два броја су кључна за доношење будућих одлука – истакао је Шеранић.

Нагласио је да и особе које су преболовале вирус корона треба да се вакцинишу.

– Зато што је имунитет који стичете вакцином значајнији и још бољи уколико примите саму вакцину, без обзира на то да ли сте преболовали Ковид-19 или нисте – појаснио је Шеранић.

Министар здравља Српске је нагласио да грађани не треба да се оптерећују бројем антитијела.

– Један имунитет који се развија можемо да измјеримо, а други не, а он се засигурно развија кроз сам организам. Важно је да се вакцинишемо јер ће нам то дати колективну сигурност кроз нашу индивидуалну одговорност – поручио је Шеранић.

Filter 2019