Sat. Aug 13, 2022
ћирилица /латиница

Чубриловић: Гласање у заједничким институцијама дозвољено ако се штите интереси Српске

Извор: Срна

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић изјавио је за Срну да је закључцима лидера политичких партија у Републици Српској јасно и недосмислено дозвољено да српски представници гласају у заједничким институцијама БиХ, уколико би, у супротном, били угржени интереси Републике Српске.

Чубриловић је истакао да је закључцима, које је усвојила Народна скупштина, јасно речено да не постоје услови за доношење одлука српских представника у Предсједништву БиХ, Парламентарној скупштини и Савјету министара, осим у случајевима када је неопходно учешће ради спречавања доношења одлука противно интересима Републике Српске.

Поводом погрешних и злонамјерних интерпретација закључака које су предсједници политичких партија са сједиштем у Српској усагласили на састанку одржаном 26. јула, Чубриловић је нагласио да предсједници политичких партија нису донијели закључак о неприсуствовању сједницама, нити су рекли да српски представници не треба да иду на посао.

– Они су јасно рекли да представници Републике Српске у Савјету министара, Парламенту и Предсједништву БиХ, неће доносити одлуке или неће гласати за одлуке, осим када је то неопходно да би се спријечило доношење одлука које су против интереса Републике Српске – истакао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, ово се прије свега односи на одлуку о улагању вета у Предсједништву БиХ када је повријеђен витални национални интерес српског народа.

То је, нагласио је Чубриловић, инструмент који је потребно користити ради заштите интереса Републике Српске, те ови закључци то јасно и недвосмислено дозвољавају.

– Исти случај је и када је на дневном реду Савјета министара или парламента БиХ одлука која би, ако би била усвојена, због негласања српских представника или њиховог неприсуствовања, могла нанијети штету Републици Српској – појаснио је Чубриловић.

Чубриловић је напоменуо да су закључци објављени транспарентно и доступни су на интернет страници Народне скупштине.

– Свако може видјети да у тим закључцима није ништа двосмислено, да је јесно наведено да српски представници у заједничким институцијама имају обавезу да спријече доношење одлука које су против интереса Републике Српске – рекао је Чурбиловић.

Чубриловић је додао да ће се у свим другим случајевима, када је ријеч о одлукама које се не тичу Републике Српске, они суздржати од изјашњавања.

Filter 2019