Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /латиница

Црна Гора увела нове мјере

Извор: nova.rs

Црна Гора увела је данас нове мјере које се, првенствено, односе на услове за улазак у земљу.

Kако је саопштено на прес конфернецији у Подгорици, улазак у Црну Гору омогућава се црногорским држављанима и странцима само уколико посједују један од четири сљедећа доказа:

  • Да су потпуно вакцинисани или вакцинисани једном дозом вакцине против КОВИД-19;
  • Да посједују негативан ПЦР тест на САРСКов-2 не старији од 72 часа;
  • Да посједује доказ да је особа пребољела КОВИД-19 (да је прошло не мање од 14 дана и не више од 180 дана од позитивног ПЦР или брзог антигенског теста);
  • Да посједује негативан брзи антигенски тест на САРСКов-2 који није старији од 48 часова.
  • Још једна мјера која се уводи је самоизолација у трајању од 14 дана за оне који не испуњавају горе наведени списак услова.

„Уколико лица, без обзира на то да ли су наши држављани или странци, са сталним мјестом боравка у Црној Гори, не посједују ниједан од четири доказа, упућују се у четрнаестодневну самоизолацију коју је могуће прекинути након шестог дана од уласка у Црну Гору уз негативан ПЦР тест“, казао је директор Инстита за јавно здравље Игор Галић.

„С друге стране, у Црну Гору се преко границе безусловно и даље улази из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Албаније, Kосова и Сјеверне Македоније. То се односи на држављане Црне Горе и на држављане наведених земаља“, појаснио је Галић.

„Сви који улазе у Црну Гору дужни су да поштују здравствене мјере у складу са здравственим упозорењем Института за јавно здравље које је доступно на свим граничним прелазима и на интернет страници Министарства здравља Црне Горе и Института за јавно здравље“, додао је.

Без музике у затвореним објектима

Угоститељски објекат је, како каже дужан да поштује прописане мјере, и подсјећа да је извођење музике уживо унутар угоститељских објеката забрањено.

„Просторе из области културе које подразумијевају истовремено присуство више лица у истом простору (позоришта, биоскопи, музеји, галерија и слично) могуће је посјетити уколико лице посједује макар један од четири наведена доказа из Националне дигиталне КОВИД потврде. Свака установа је дужна да одреди одговорно лице за контролу поштовања прописаних мјера“, рекао је он.

Filter 2019