Thu. Oct 21, 2021
ћирилица /латиница

Црква Светог пророка Илије на Лукама прославила крсну славу

Извор: Срна

Црква Светог пророка Илије у селу Луке на Требевићу данас је прославила крсну славу, која се традиционално одржава у прву недјељу по Илиндану.

Након свете литургије и ломљења славског колача, услиједила је литија око цркве, а након тога је настављено дружење окупљених уз ручак и музику.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић подсјетио је да се од обнављања Цркве 1993. године седам дана по Илиндану, народ са овог подручја, али и шире окупља, зборује, кумује се цркви, а потом слиједи и народно весеље.

Ћосић истиче да док је таквог зборовања и окупљања људи, увијек ће бити напретка и просперитета за ове крајеве.

Он каже да је ово специфично подручје које се налази на тромеђи општина – Источно Ново Сарајево, Пале и Источни Стари Град, да је увијек њедрило добре домаћине и људе који су са овог подручја градили и Сарајево у периоду од 1945. до 1992. године, а граде и данас Источно Сарајево.

“Ово је прилика, као и сваке године, да се сјетимо Стјепана Лучића који је у најтежим временима у Другом свјетском рату био предсједник општине Пале и који је након злочина усташа у Палама, одлучио да овдје организује народ. На овој локацији, на Лукама је изградио цркву Светог пророка Илије која је, нажалост, послије Другог свјетског рата девастирана“, подсјетио је Ћосић.

Он је истакао да Црква Светог пророка Илије на Лукама симболизује за овај народ нешто што је од давнина, са кољена на кољено преношено, а то је отпор угрожавању, угњетавању и неким лошим стварима.

“Сада је ово мјесто окупљања, људи се сјећају прошлости, али гледају у будућност и добре ствари. У надоградњи овог комплеса, градске власти ће изградити споменик Стјепану Лучићу. Видјећемо да ли ће бити биста или споменик у природној величини, али ћемо то урадити како би генерације подсјећало на човјека који је ово изградио”, напоменуо је Ћосић.

Мјештанин Милован Јевтовић истакао је да је ово значајан дан за овај крај, а посебно село Луке.

“Овај вјерски објекат доста говори о времену у којем је настао, јер је била потреба да људи могу овђе да обављају вјерске обреде“, истакао је Јевтовић.

Ова црква брвнара подигнута је 1943. године, а порушена 1955. године. Градња је поново почела 1993, а завршена је 1996. године, када је освештао блаженопочивши митрополит дабробосански Николај.

Године 1999. у порти цркве саграђена је парохијска сала.

Filter 2019