Sun. Aug 14, 2022
ћирилица /латиница

Цијене горива у Федерацији БиХ расту, у Српској неће ни наредних 15 дана

Извор: Глас Српске

Цијена сирове нафте на свјетском тржишту у протеклој седмици је расла за више од десет посто, а овај раст ће се различито одразити на цијене у ентитетима у Босни и Херцеговини.

У Републици Српској се цијене, како је казао Драган Тришић, из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, неће мијењати.

“Тренутно се цијене у Републици Српској крећу од 2,11 до 2,18 КМ за БМБ95 и 2,04 до 2,15 КМ за ЕД5, ТНГ 0,11 до 1,17 КМ зависно од дистрибутера и регије. Мислим да цијене неће расти у наредних 15 дана, али то свакако зависи и од улазних цијена те по динамици берзанских кретања. Наравно да дешавања на свјетском нивоу могу да буду фактор нестабилности цијена, али сматрам да нафтни сектор има довољно залиха”, каже Тришић, преноси Кликс.

Мађутим, стање у ФБиХ је другачије, те је из Федералног министарства трговине саопштено како су јуче до 14 сати добили 19 обавијести о промјени цијена и маржи.

“Тренутне цијене премиум безоловног бензина 95, БАС ЕН 228 – БМБ 95, у Федерацији се крећу од 2,06 до 2,36 КМ, а дизел БАС ЕН 590 од 2,01 до 2,26 КМ по литру. Истичемо да је Влада Федерације БиХ на приједлог Федералног министарства трговине донијела Одлуку о прописивању мјера непосредне контроле цијена утврђивањем максималне висине маржи за нафтне деривате. Наведеном Одлуком привредним друштвима која обављају трговину на велико нафтним дериватима прописана је максимална висина маржи у апсолутном износу од 0,06 КМ/литру деривата, а привредним друштвима која обављају дјелатност трговине на мало нафтним дериватима прописана је максимална висина маржи у апсолутном износу од 0,25 КМ/литру деривата. Предметна Одлука је на снази и примјењује се од 3. 4. 2021. године”, саопштено је из овог министарства.

Додају да се информације о цијенама нафтних деривата у ФБиХ могу сазнати и преко њихове апликације ФМТ ФБиХ oil info, гдје су цијене деривата поредане од најнижих до највиших.

Ускоро би ова апликација могла бити доступна и у Републици Српској.

Filter 2019