Sun. Aug 14, 2022
ћирилица /латиница

Цигарете испод тезге све скупље, црно тржиште у паду

Извор: Независне новине

Због рекордних запљена илегалних цигарета и дувана у Босни и Херцеговини, али и због чињенице да су се такве цигарете цјеновно приближиле легалним, на тржишту је све теже наћи цигарете и дуван без акцизних маркица.

Да је илегалних цигарета све мање, потврдили су нам и бројни грађани, који тврде да на тржишту нема илегалних цигарета, које су до прије само неколико мјесеци најнормалније куповали углавном на пијацама и код уличних продаваца. Такође, наглашавају да се и данас понегдје могу наћи цигарете и дуван без акцизних маркица, али да је њихова цијена далеко већа и приближно иста као и легалних цигарета са акцизном маркицом.

“Цигарете које сам пушио и куповао на пијаци биле су прво три KМ, онда су поскупјеле на 3,4 KМ па 3,6 KМ и на крају их уопште више нема. Сад имају друге неке без акцизних маркица, али коштају 3,7 KМ и четири KМ, и то ако их има. Седам дана их нема па онда два дана има и тако је у посљедњих скоро два мјесеца”, испричао нам је један грађанин Бањалуке.

У Управи за индиректно опорезивање БиХ кажу да је у првих седам мјесеци ове године одузето дувана и цигарета намијењених црном тржишту у вриједности од 4,4 милиона KМ, те да је то убједљиво више у односу на податке за сваку претходну годину.

“То су само подаци из УИО; а на то треба додати још и остварене резултате Граничне полиције БиХ, као и свих надлежних МУП-ова у цијелој БиХ. Појачане активности службеника УИО и број изведених акција свакако су допринијели смањењу продаје дувана и цигарета на црном тржишту у БиХ”, рекли су нам у Управи за индиректно опорезивање БиХ.

Да су запљене илегалних цигарета рекордне, показују и њихови подаци, па је тако у првих седам мјесеци ове године вриједност заплијењене робе била 4,4 милиона KМ, а у току цијеле 2020. године заплијењено је и одузето дувана и цигарета без акцизне маркице у вриједности од 2,4 милиона KМ. Годину раније, односно 2019. године, службеници УИО заплијенили су 1,2 милиона KМ илегалних цигарета и дувана, док су 2018. године те запљене износиле 1,7 милиона KМ.

Стручњаци у БиХ кажу да се у посљедње вријеме у медијама могло примијетити да су акције и запљене илегалног дувана и дуванских производа чешће те да је вриједност те заплијењене робе доста већа него претходних година.

“Један од разлога за успјех јесу и све чешће акције наших институција, али и такођер акције које се проводе у сусједној Црној Гори. У коначници због проблема у ланцима дистрибуције илегалних производа, а уз исту или сличну потражњу, имамо ситуацију да долази до поскупљења илегалних производа, тако да је сада разлика у цијени смањена између илегалних и легалних. Ипак то још не значи да имамо повећање у наплати јавних прихода у односу на претходне године”, рекао је Фарук Хаџић, економски аналитичар.

Он истиче да је сада прави тренутак да се уз смањење акциза на дуван и дуванске производе те уз јачи инспекцијски надзор врати илегално тржиште у легалне токове, а што ће се вишеструко позитивно одразити на приходе по основу акциза и ПДВ-а.

Иначе, у односу на животни стандард, Босна и Херцеговина има највише акцизе на дуван и дуванске прерађевине у Европи, због чега су у једном тренутку ова тржишта, легално и илегално, била практично изједначена.

Filter 2019