Thu. Oct 28, 2021
ћирилица /латиница

Цвијановић: Кина и Русија покушале да ствари доведу у ред

Извор: Срна

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је очигледно да су Русија и Кина покушале да на неки начин ствари доведу у ред када је ријеч о процедурама и начину избора високог представника у БиХ.

Коментаришући дипломатску ноту Кине у којој се наводи да власти ове земље не прихватају легитимитет Кристијана Шмита као новог високог представника у БиХ, Цвијановићева је истакла да је то очигледно изражавање јасног става да они желе, када се именују високи представници, да то буде легално и легитимно, те да се ствари дешавају процедурално, онако како је описано у Дејтону.

Она је навела да није изненађена чињеницом да неко жели да ствар врати у нормалне токове, али да јесте утолико што су неки други и више од ње изненађени што се тако нешто десило.

-Поштујем сваког ко жели прво да добро прочита ствари како треба да се крећемо, нарочито када је ријеч о међународном праву и обавезама које из тог права проистичу за све оне који су ту укључени. Ако смо ми неко ко је предмет одређених ствари и морамо да се придржавамо онога што јесте слово Дејтона, зашто се онда не би придржавали и други? Нема ту изузетака – рекла је Цвијановићева новинарима у Лопарама.

Амбасада Кине у БиХ званично је потврдила Срни да је упутила дипломатску ноту у којој се наводи да власти ове земље не прихватају легитимитет Кристијана Шмита као новог високог представника у БиХ.

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов рекао је раније да његова земља не признаје легалност и легитимитет Шмитовог избора и поручио да не намјерава сарађивати са Шмитом.

Политички аналитичар Александар Павић оцијенио је за Срну да дипломатска нота Амбасаде Кине јача позицију Српске и улива јој сигурност и снагу да истраје у борби против безакоња и наметања новог шефа ОХР-а.

Павић истиче да кинеска нота, баш као и она коју је упутила Амбасада Русије у БиХ, показују да двије велике силе и сталне чланице Савета безбједности Уједињених нација не одустају од подршке Републици Српској.

-То је велика дипломатска подршка, јер је јасно да државе као што су Кина и Русија не троше тек тако дипломатске ноте на ствари које нису од прворазредног значаја – наглашава Павић.

Он сматра да је томе значајно допринио и непоколебљив став Српске да се одупре диктату Запада и намјери да постави високог представника тако што ће заобићи све процедуре.

-Када су Русија и Кина прошлог мјесеца заједно предложиле резолуцију Савету безбедности УН да се орочи мандат новом високом представнику на годину дана, то није прошло. Међутим, показало се да смо успели и да је чврста позиција Српске успела да привуче на принципијелну страну одбране Дејтона две велике силе као што су Русија и Кина – објашњава Павић.

– Дипломатска нота Амбасаде Кине у БиХ је принципијелан став ове земље да неће поштовати одлуку донесену мимо међународног права о избору високог представника у БиХ, али ће и побољшати позицију Републике Српске – рекао је Срни професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Жељко Будимир.

Ако су двије од пет сталних чланица Савјета безбједности УН против именовања високог представника у БиХ на овај начин, нагласио је Будимир, јасно је да је човјек који се преставља као високи представник нелегалан и нелегитиман.

Будимир је нагласио да овакав став Кине у овом тренутку побољшава позицију Републике Српске која се, прије свега, позива на међународно право и Дејтонски споразум и на тај начин брани свој политички и правни статус унутар БиХ.

-У сваком случају, ово је показатељ да се међународно право у БиХ у ранијем периоду није поштовало и да ово ипак нису деведесете године када се међународно право тумачило кроз одлуке Вашингтона или неких земаља чланица ЕУ – рекао је Будимир.

Filter 2019