Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /латиница

“Хитно реаговати и пружити подршку генералу Савчићу”

Извор: Срна

Борачка организација Илиџански борац из Источне Илиџе најоштрије осуђује одређивање мјере притвора генералу Миломиру Савчићу коју је изрекао Суд БиХ, истичући да ће он добити и ову битку, али да ће остати трајан труо задах труле правде коју намећу правосудне институције БиХ.

Борци сматрају да је генералу Савчићу, као и многим другим официрима и борцима Војске Републике Српске, лакше било преживјети рат него правду и право Суда БиХ, саопштено је из “Илиџанског борца”.

Истичући да је генерал Савчић, као частан официр и борац, никада ничим није заслужио овај монтиран процес, чланови ове организације питају какве то поруке шаље Суд и куда води оваква правда?

– Ово одређивање притвора је само доказ колико `мали људи` могу бити заиста мали. Нема то везе са образовањем, функцијом, професијом – сви ти мали људи су мали у души и срцу, у правди и поштењу. Ипак, кад то раде људи од правде и закона – то је погубно за цјелокупно друштво и државу – наводи се у саопштењу.

Позив институцијама Српске да хитно реагују и пруже подршку Савчићу

Борци и слободарски народ Пала и Романије позвали су све институције Републике Српске да најхитније реагују и донесу одлуку којом ће пружити неопходну правну и осталу институционалну подршку предсједнику Борачке организације Републике Српске генералу Миломиру Савчићу, саопштено је из Скупштине Борачке организације општине Пале.

У саопштењу се додаје да одбрана генерала Савчића изискује институционалну борбу, јер он не представља себе лично, већ Борачку организацију – темељ на којем почива Република Српска.

– Рушењем овог темеља рушимо и Републику Српску. Оваква хајка мора једном за свагда престати. Уколико сада не буде адекватне реакције, борци Пала ће позвати народ да заједно предузмемо радикалне мјере – поручују из Борачке организације Пале.

Борачка организација општине Пале оцијенила је да је одлука Суда БиХ о одређивању притвора Савчићу донесена искључиво из политичких убјеђења, а никако из правних побуда утемељених на стварним чињеницама.

– Таква одлука показује да живимо у систему и правном поретку којем је једини циљ сатанизација Срба и часне борбе учесника отаџбинског рата – наведено је у саопштењу.

Чланови Борачке организације Пале поручују да оваква одлука само показује да је правосудни систем БиХ труо и да му је, без одгађања, неопходна потпуна трансформација.

– Оваква одлука је кап која је прелила чашу преко које борци, часни и слободарски народ, институције и цјелокупни правни систем Републике Српске не смију олако прећи. Јер, питање је ко је сљедећи! – наводе из општинске Борачке организације.

Борци истичу да они који позивају на помирење и суживот и заједничку изградњу боље будућности морају показати искреност, а не лицемјерје које је уткано у сваку њихову намјеру и поступак.

У саопштењу се напомиње да је дошао дан када се мора рећи да је истина често увредљива, али никад није штетна, те да је “као отров који лијечи”.

– Зато слободно рецимо истину. Истина је да се наша праведна борба омаловажава и понижава, а из те борбе рођена је Република Српска – наводи се у саопштењу.

Борци Пала и Романије позвали су своје саборце из цијеле отаџбине да не забораве њихово јунаштво.

– Такво јунаштво показали су слаби и немоћни, умни и неуки, дјеца и старци, богати и сиромашни, сви као један, и из таквог јунаштва створена је наша отаџбина. Зато позивамо све борце да запалимо исти огањ, одбранимо наше генерале, команданте, гробове наших погинулих бораца, нашу Републику Српску – истиче се у саопштењу.

Из паљанске Борачке организације поручују да сви јединствено треба да стану у одбрану Републике Српске која нема цијену, те позивају да се испуни обећање дато погинулим саборцима да њихова погибија није била узалудна.

– Оставимо нашим потомцима отаџбину на коју ће бити поносни – наглашавају из Борачке организације Пале.

Суд БиХ одредио је јуче притвор генералу Миломиру Савчићу.

Filter 2019