Fri. Oct 15, 2021
ћирилица /латиница

У јулу 23 одсто мање кривичних дјела у односу на јул прошле године

Извор: ФИЛТЕР/Д.Л.

Припадници полицијске управе Источно Сарајево у мјесецу јулу 2021. године евидентирали су 46 кривиних дјела што је за 23 одсто мање у односу на исти период 2020. године када је забиљежено 60 кривичних дјела.

Начелник полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац оцијенио је стање безбједности на овом подручју као стабилно и задовољавајуће по свим сегментима безбједности.

„Коефицијент расвјетљености кривичних дјела по непозатом извршиоцу износи 50 одсто, а коефицијент укупне расвјетљености износи 87 одсто. Због прекршаја из области Закона о производњи и промету опојних дрога поднесена су четири захтјева за покретање прекршајног поступка и издато је 47 прекршајних налог. Због уживања опојних дрога на јавном мјесту, поднесена су три прекршајна налога и 44 налога због почињених прекршаја из области закона безбједности саобраћаја“, истакао је Шеховац.

Он је додао да је забиљежено смањење кривичних дјела насиља у породици.

„Евидентирали смо пет кривичних дјела, а у упоредном периоду седам. За седам мјесеци биљежимо укупно смањење ове врсте кривичних дјела“, рекао је Шеховац.

Забиљежена су три смртна случаја, од чега су два самоубиства на подручју општине Соколац и Хан Пијесак, те једна задесна смрт на подручју Источни Стари Град.

Замјеник начелника ПУ Источно Сарајево, Игор Кушић рекао је да је за мјесец јул текуће године, из области јавног реда и мира, евидентирано 41 нарушавање јавног реда и мира што је за 13,9 одсто више у односу на претходну годину.

„Приликом нарушавања јавног реда и мира, пет лица је задобило лакше тјелесне повреде. Од укупног броја извршилаца прекршаја, шест лица се воде као повратници у извршењу прекршаја. Најчешћи прекршаји у мјесецу јулу ове године били су туча и физики напади“, рекао је Кушић.

Он је нагласио да је из области безбједности саобраћаја укупно издато 4.668 прекршајних налога против 4.758 лица.

„Што се тиче стања из области безбједности саобраћаја у мјесецу јулу укупно се догодило седам саобраћајних незгода у којима је осам лица задобило тешке тјелесне повреде, 13 саобраћајних незгода у којима је 27 лица задобило лакше тјелесне повреде и 34 саобраћајне незгоде са материјалном штетом. Укуно је евидентирано 5.369 прекршаја против 90 лица“, истакао је Кушић.

Радомир Церовина начелник сектора криминалистичке полиције, истакао је да је полицијска управа Источно Сарајево у мјесецу јулу регистровала укупно 46 кривичних дјела што је мање за 20,3 одсто у односу на претходну годину. Он је додао да је коефицијент укупне расвјетљености износи 87 одсто. Стање из области безбједности је, по његовим ријечима, задвољавајуће.

„Структуру извршених кривичних дјела чине 32 кривична дјела из области општег криминалитета, седам из области привредног криминалитета, три кривична дјела у вези са злоупотребом опојних дрога и четири кривична дјела против безбједности јавног саобраћаја,”, рекао је Церовина.

Он је додао да су из области организованог криминалитета обрађена 54 предмета, а надлежном тужилаштву достављена су три извјештаја о почињеном кивичном дјелу против два лица за почињена три кривична дјела.

“Издата су три прекршајна налога због конзумирања опојних дрога на јавном мјесту, а 44 прекршајна налога због одбијања испитивања на присуство опијата“, истакао је Церовина.

Када је у питању пивредни криминалитет, Церовина је истакао да је регистровано седам кривичних дјела, док је причињена материјална штета извршењем ових кривични дјела 23.342 КМ.

МУП у циљу побољшања безбједности саобраћаај на путевима спроводи кампању „Вози опрезно – путуј безбједно“. У оквиру те кампање, предузима се низ превентивних и репресивних активности. Циљ тих актвности је побољшање стања безбједности саобраћаја. У оквиру ових активности, постигнути су сљедећи резултати:

Укупно је контролисано 6.022 учесника у саобраћају од којих је 1.892 учесника алко-тестирано, 328 учесника је искључено из саобраћаја због вожње под утицајем алкохола, 445 учесника је санкционисано због некориштења сигурносног појаса, 126 због некориштења дјечијег сједишта у возилу, 29 учесника због непоштовања права првенства пролаза и 1.744 санкционисана због непоштовања брзине кретања моторних возила.

Припадници полицијске управе Источно Сарајево нагласили су да ће почетком нове школске године контролисати безбједност и саобраћај у близини школа, те да ће спровести низ акција како би дјеца и омладина безбједно учествовала у саобраћају и како би се то стање побољшало.

Filter 2019