Sat. Oct 23, 2021
ћирилица /латиница

У Црној Гори се поново отвара питање имовине Српске православне цркве

Извор: Танјуг

Након што је Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве саопштила почетком јуна да је са Епархијом будимљанско-никшићком уписана у Књигу евидентираних вјерских заједница Јединствене евиденије, а на основу измијењеног Закона о слободи исповијести, у Црној Гори је сада бурна реаговања са тврдном да су дијелови уверења о упису фалсификовани, да је за то наводно одговоран смијењени министар Владимир Лепосавић против којег је најављена кривична пријава а од владе се тражи да све то поништи.

Повод за то је изјава адвоката и једног од оснивача организација Црногорски збор Николе Беладе који оспорава законитост самог уписа СПЦ у јединствену евиденцију вјерских заједница, а нарочито датум наводног оснивања СПЦ у Црној Гори.

А до тврдњи о фалсификату увјерења о упису МЦП и Епархије будимљанско – никшићке дошло је након објелодањивања која имовина им припада.

Ријеч је о око 530 храмова, 57 манастира, 23 црквена хора, 25 добровољачких друштава, 14 братстава православне омладине, 49 школа за вјеронауку при храмовима, укључујући и Богословију (средњу школу) на Цетињу.

Белада истиче да је Лепосавић издао ријешење без иједног материјалног доказа, без провјере, само на основу тврдњи подносиоца захтјева признао постојање СПЦ у Црној Гори од 1220. године, као и да је државни орган без провјере материјалних доказа беспоговорно издао уверења о упису цркава и манастира Митрополије и епархије будимљанско никшићке у јединствени регистар вјерских заједница и да то тако не може опстати, макар се процес водио пред међународним судовима.

Смијењени министар Лепосавић у изјави за београдске Новости истиче да у документима која су, послије његове смене, изашли из Министарства правде и објављени у штампи, нема ничег спорног.

Потписао их је, како каже, са великим задовољством, на основу уредних пријава и у складу са важећим законом.

“Исте пријаве и дописе је у више наврата претходном режиму слао блаженопочивши митрополит Амфилохије. Оне су игнорисане због историјата Цркве који је он увек наводио детаљно и јасно. Време настанка верских објеката СПЦ је не само историјска, већ и археолошка чињеница коју је кодификовао и Унеско. Са тим чињеницама ја нисам, нити бих икада полемисао. Исто важи и за право цркава и вјерских заједница да аутономно уређују своја унутрашња питања”, јасан је Лепосавић.

Он подсјећа да је била суштина борбе против старог, наметнутог закона, јер се њиме жељело прекидање континуитета, а тиме и субјективитета СПЦ у Црној Гори, на чијој данашњој територији је она и настајала.

“Када сам преузео министарство, видео сам да су књиге о вјерским заједницама вођене обичном оловком, што је омогућавало безграничну манипулацију. То смо промијенили и кренули у додатно подизање правне сигурности за све вјерске заједнице сачињавањем паралелних нотарских записа о сваком евиденционом листу који се води у министарству. Тај и други наши послови предузети у једнаком интересу свих грађана су нажалост прекинути”, појашњава Лепосавић.

На Беладине тврдње јуче се саопстењем прво огласила Демократска партија социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића тврдњом да уверења, која је Министарство правде, људских и мањинских права издало епархијама Српске православне цркве у Црној Гори, садрже фалсификате чиме је, како кажу, отпочет процес “преузимања црногорске културне баштине”, што, како поручују, та странка неће дозволити.

Из ДПС-а тврде да је “сада и јасно огољена пуна намјера Српске православне цркве и њених агената у Министарству и Влади Црне Горе”.

Тврде да је ријеч о противправном и неуставном покушају власти да се, како кажу, Црној Гори одузме имовина и њена културно историјска баштина, да би се трајно дала у власнишо субјекту са седиштем у другој држави.

Поручили су да ДПС то неће дозволити, али и најавили да ће инсистирати на томе да буде утврђена одговорност свих у, како тврде, овом нечасном поступању – од предсједника владе, руководства Министарства правде, људских и мањинских права до смијењеног министра тог ресора Владимира Лепосавића.

На наводну неутемељеност докумената са Лепосавићевим потписом у јавности је упозорила Грађанска иницијатива “21. мај”, у којој је Белада члан Савјета.

Преко дневне штампе кабинету Здравка Кривокапића упућено је јавно питање шта ће бити са актима које је потписао разријешени министар.

Filter 2019