Sat. Sep 18, 2021
ћирилица /латиница

У Новом Граду обиљежена годишњица страдања Срба у “Олуји”

Извор: РТРС

У Новом Граду обиљежено је 26 година од страдања Срба у Хрватској војно-полицијској акцији “Олуја”, када је протјерано више од 220.000 Срба из Хрватске, а побијено око 2.000.

У Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду служена је литургија.

На “Мосту спаса” на ријеци Уни прислужено је свијеће, а са моста у воду су спуштени вијенци.

Обиљежавање је настављено поменом у Сводни код Новог Града, гдје је хрватска авијација гађала избјегличку колону. Код спомен-крста положени су вијенци.

Директор Документационо-информационог центра Веритас Саво Штрбац рекао је да су у хрватској злочиначкој војно-полицијској акцији “Олуја” од укупног броја страдалих њих 65 одсто били цивили, те да је то било највеће страдање Срба у Хрватској и Југославији послије Другог свјетског рата.

– Протјерано је око 220.000 људи. То говори каква је то операција била и шта они славе као двоструки празник, јуче и прекјуче – рекао је Штрбац.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да је егзодус Срба из Републике Српске Крајине један од најтрагичнијих и натужнијих догађаја у новијој историји.

– Нажалост, показало се да, ако уз себе имаш најаче свјетске силе, можеш радити шта хоћеш и нећеш одговарати. У августу 1995. године Хрватска је напала Републику Српску Крајину са војним капацитетом који је био као укупно становништво ове крајине. Војска Републике Српске Крајине није имала шансе да се одбрани – рекао је Дрљача.

У августу 1995. године “Мост спаса” прешло је 100.000 избјеглица из Републике Српске Крајине, углавном са подручја Баније, Кордуна и Лике.

Filter 2019