Sat. Aug 13, 2022
ћирилица /латиница

У ЕУ из БиХ прокријумчарили више од 850 људи: Највећа оптужница за организовано кријумчарење илегалних миграната

Извор: Глас Српске

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против 16 лица, страних и држављана БиХ, која их терети за организовано кријумчарење више од 850 илегалних миграната, a како су појаснили у Тужилаштву то је до сада највећа оптужница за организовано кријумчарење илегалних миграната.

Ријеч је о операцији кодног назива “Липа”, а оптужени су да су у периоду од септембра до 9. децембра 2020. године, дјелујући као организована група, ради стицања имовинске користи, прокријумчарили најмање 850 миграната са подручја БиХ на подручје Хрватске и даље према земљама ЕУ, а који нису испуњавали услове за законит улазак и боравак у БиХ.

-Они су оптужени да су починили кривична дјела организовање групе људи или удружења за извршење кривичног дјела кријумчарење миграната, у вези са кривичним дјелом кријумчарење људи – саопштено је Тужилаштва БиХ.

Инкриминисане радње су у оптужници описане у 26 тачака, предложено је одузимање моторних возила и других предмета који су кориштени за извршење кривичног дјела, наводи се у саопштењу.

За првооптуженог, организатора групе, Ахмеда Ифткхара, држављанина Пакистана, предложено је продужење мјере притвора након потврђивања оптужнице.

Радом Тужилаштва и партнерских институција и агенција на терену откривена је и разбијена организована кријумчарска мрежа која је на организовани начин, између осталог, примала уплате илегалне имовинске користи за кријумчарење мигранта од њихових породица из иностранства.

У овом предмету, током истраге, остварена је значајна сарадња између Тужилаштва БиХ и полицијских агенција и партнерских институција из БиХ и иностранства.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Оптужени:

Ахмед Ифткхар (41)

Сеад Мукановић (36)

Хидајет Гаковић (25)

Мемага Нухановић (50)

Фикрет Шушњар (55)

Емрах Мехмедовић (21)

Хамид Мехмедовић (46)

Ибрахим Гверић (26)

Суад Хусак (30)

Сафет Хусак (25)

Русмир Гаковић (23)

Реџо Османчевић (33)

Есад Бајрамовић (67)

Сенад Кешкић (29)

Мирзет Делић (25)

Медина Мукановић (25)

Filter 2019