Thu. Oct 21, 2021
ћирилица /латиница

Топлотни талас тек креће, врхунац почетком наредне седмице

Извор: Агенције

Топлотни талас, према најави хрватских метеоролога, тек креће, а врхунац се очекује почетком наредне седмице.

Врућине ће почети за викенд, када су на снази жута и наранчаста упозорења Метеоаларма за подручје цијеле Хрватске.

У недјељу је у унутрашњости могућ умјерен развој облака, прво у планинама, а постоји вјероватност и за понеки послијеподневни пљусак.

Врући и веома врући дани, те топле и веома топле ноћи обиљежиће наставак ове седмице и на Јадрану. Због веома високе температуре данас је комплетно приморје у Хрватској под црвеним метеоалармом, преносе хрватске медији.

Државни хидрометеоролошки завод Хрватске најавио је за данас сунчано и вруће, али и да уз дневни развој облака постоји мала вјероватноћа за понеки поподневни пљусак у вишим предјелима.

Највиша дневна температура између 31 и 36 степени Целзијусових.

Висока температура ваздуха разлог је да и Цивилна заштита у Хрватској изда препоруке за заштиту, уз упозорење да врућине могу да подстакну исцрпљеност и да топлотни талас може погоршати постојећа стања, попут кардиоваскуларних, респираторних, бубрежних или менталних болести.

Како су истакли, штетни учинци врућина на здравље у великој се мјери могу спријечити добром јавном здравственом праксом уз истовремену заштиту од болести узроковане вирусом корона.

Цијели Медитеран и Балканско полуострво захватио је топлотни талас усљед врућег ваздуха који долази са подручја сјеверне Африке.

У Италији је јуче измјерена највиша температура откад постоје мјерења. На југоистоку Сицилије измјерено је 48,8 степени Целзијусових. Рекордна температура забиљежена је у 14 сати у Флоридији, мјесту у покрајини Сиракузи.

Измјерио ју је СИАС – агрометеоролошки информативни сервис Сицилије.

Досадашњи рекорд држала је Атина, у којој је 1977. године измјерено 48 степени.

Нарочито на Сицилији, али и у централној и јужној Италији, а дјелимично и на сјеверу, на веома високу температуру утиче струја која стиже из Сахаре.

Десет италијанских градова данас ће бити у црвеном због врућина, а сутра чак 15. До 15. августа максимална температура у Тоскани, Лацију и Емилији могле би достићи 39-40 степени у унутрашњости, 38 у Риму, 37 у Венету и Ломбардији, 35 у Пијемонту и 32 у Лигурији.

Застрашујући топлотни талас шири се са сјевера Африке према југу Европе, објавио је на Твитеру и шкотски метеоролог Скот Данкан.

У земљама Средоземља су током протекле седмице избили разорни шумски пожари, похаравши шуме и растиње у Грчкој, Турској и Алжиру.


Filter 2019