Sun. Sep 19, 2021
ћирилица /latinica

Talibani proglasili formiranje Islamskog emirata Avganistan

Izvor: Tanjug

Talibani su proglasili stvaranje Islamskog emirata Avganistan, četiri dana nakon što su preuzeli Kabul od vlade koja je uživala podršku Zapada i 102 godine nakon što se Britanija odrekla svoje vlasti nad tom zemljom.

Zvanični portparol talibana Zabiulah Mudžahid je, u postu na „Tviteru“, objavio stvaranje nove države – Islamski emirat Avganistan, podijelivši fotografiju na kojoj je zastava emirata kombinovana sa njenim grbom.

Mudžahid je, takođe, poručio da osnivanje Islamskog emirata Avganistan dolazi 102 godine nakon što se Britanija odrekla kontrole nad zemljom.

Naime, 19. avgust se u Avganistanu slavi kao nacionalni praznik u znak sjećanja na njegovu nezavisnost od kolonijalne velesile, navodi Raša tudej.

Ova militantna grupa preuzela je u nedjelju kontrolu nad Kabulom pošto je svrgnuti predsednik Ašraf Gani pobjegao, pronašavši utočište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U utorak, u odsustvu Ganija, prvi potpredsjednik Amrulah Saleh rekao je da je trenutno u zemlji i da je, prema ustavu, sada on vršilac dužnosti predsjednika.

Filter 2019