Thu. Aug 11, 2022
ћирилица /латиница

Талибани прогласили формирање Исламског емирата Авганистан

Извор: Танјуг

Талибани су прогласили стварање Исламског емирата Авганистан, четири дана након што су преузели Кабул од владе која је уживала подршку Запада и 102 године након што се Британија одрекла своје власти над том земљом.

Званични портпарол талибана Забиулах Муџахид је, у посту на „Твитеру“, објавио стварање нове државе – Исламски емират Авганистан, подијеливши фотографију на којој је застава емирата комбинована са њеним грбом.

Муџахид је, такође, поручио да оснивање Исламског емирата Авганистан долази 102 године након што се Британија одрекла контроле над земљом.

Наиме, 19. август се у Авганистану слави као национални празник у знак сјећања на његову независност од колонијалне велесиле, наводи Раша тудеј.

Ова милитантна група преузела је у недјељу контролу над Кабулом пошто је свргнути председник Ашраф Гани побјегао, пронашавши уточиште у Уједињеним Арапским Емиратима.

У уторак, у одсуству Ганија, први потпредсједник Амрулах Салех рекао је да је тренутно у земљи и да је, према уставу, сада он вршилац дужности предсједника.

Filter 2019