Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /латиница

С којом вакцином можете у коју земљу ЕУ?

Извор: Независне новине

Држављани БиХ приликом одласка у стране земље, између осталог, могу да покажу потврду о вакцинацији, али поједине земље ЕУ не признају све вакцине против вируса корона које се налазе на нашем тржишту.

Наиме, како показују подаци објављени на сајту Schengenvisainfo, вакцине које је одобрила Европска медицинска агенција (ЕМА), а то су Фајзер, Астра Зенека, Модерна и Џонсон и Џонсон, признало је 29 европских земаља.

– Укупно 29 земаља ЕУ и земаља чланица Европског економског простора признају све вакцине за које је ЕМА дала одобрење – наводи се на сајту Schengenvisainfo.

Појаснили су да су то Аустрија, Белгија, Бугарска, Хрватска, Кипар, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Француска, Њемачка, Грчка, Мађарска, Исланд, Ирска, Италија, Летонија, Литванија, Малта, Низоземска, Норвешка, Пољска, Португал, Румунија, Словачка, Словенија, Шпанија, Шведска и Швајцарска.

Поред четири вакцине које је одобрила ЕМА, поједине земље чланице Европске уније признају и кинеске вакцине, као и вакцину Ковишилд, произвођача Астра Зенека за индијско тржиште.

Како се наводи на овом сајту, управо вакцина Ковишилд је, након вакцина одобрених од стране ЕМА, најраспрострањенија и најпризнатија међу чланицама ЕУ.

Наиме, Ковишилд вакцина је призната у 17 земаља Европске уније.

Грађани БиХ који су примили обје дозе кинеске вакцине Синофарм могу с потврдом о вакцинацији да уђу у осам земаља Европске уније.

– Они који су примили кинеску вакцину Синофарм могу да пређу границу Аустрије, Кипра, Грчке, Мађарске, Исланда, Малте, Шпаније, као и Шведске – стоји на овом сајту.

Надаље се наводи да они који су се вакцинисали вакцином Синовак могу да уђу у Аустрију, Кипар, Финску, Грчку, Исланд, Низоземску, Шпанију и Шведску.

Занимљиво је да, према овим подацима, ниједна држава чланица Европске уније не прихвата руску вакцину Спутњик, иако је то прва регистрована вакцина против вируса корона на свијету.

Велики број грађана из БиХ управо се одлучио да прими ову руску вакцину, јер је Спутњик био и прва вакцина која је стигла на простор Републике Српске у фебруару ове године, што је чини и првом вакцином у цијелој БиХ.

Да грађанима БиХ проблем представља то што Спутњик није признат у земљама ЕУ, потврдила је саговорница Независних новина, која каже да се прије одласка у Хрватску морала информисати о томе да ли ће моћи да пређе границу с потврдом да је примила двије дозе Спутњика.

– Сазнала сам да се службено ова вакцина на хрватској граници не признаје, али да то све зависи од цариника до цариника – наводи ова Бањалучанка, те додаје да је мишљења да је важније да ли је неко вакцинисан са обје дозе вакцине него коју је вакцину примио.

Истакла је да је ипак успјела да пређе хрватску границу с потврдом о примању ове руске вакцине, што јој је драго, јер често одлази у ову земљу у посјету породици и пријатељима.

Filter 2019