Fri. Oct 15, 2021
ћирилица /латиница

Стручњаци: Ако се настави овако, нећемо опстати као врста

Извор: РТС

Пожари који овога љета букте широм свијета најгори су од када су почела сателитска осматрања, а и по количини угљен-диоксида који је испуштен у атмосферу. Посљедица су глобалног загријавања, а проузроковаће још веће глобално загријавање и несагледиву штету по живи свијет на планети. Стручњаци упозоравају да је повратак природним рјешењима једини начин да се успоре климатске промјене.

Пожари су овог љета у атмосферу избацили стотине мегатона угљен-диоксида. Више од половине угљен-диоксида потиче из Сјеверне Америке и Сибира. У Јужној Америци и Африци сезона пожара тек предстоји.

“Урађене су процене да ће овакви догађаји у будућности бити све чешћи. Чим расте температура, повећавају се екстреми високих температура. То су бољи услови за сувље време. Чим је сувље време, то су повољнији услови за избијање пожара”, објашњава метеоролог др Ана Вуковић Вимић.

У Европи је ватрена стихија прогутала стотине хиљада хектара шума, а у свијету на милионе хектара.

“Са већ уништеном или деградираном природом коју имамо, с мањком шума и природних екосистема који већ имамо, овако нешто је заиста погубно по живи свет који насељава станишта која горе. Такође је погубно јер долази до повећања температуре океана, до губитка кисеоника, повећања угљоводоничне киселине у води. Све то узрокује притисак на живи свет океана”, наводи Милица Мишковић из Међународне уније за природу ИУЦН.

У извјештају Међувладиног панела за климатске промјене који су Уједињене нације окарактерисале као црвену линију за човјечанство, оцјењује се да ће глобалне температуре за деценију вјероватно премашити планиране циљеве Париског климатског споразума. Прогнозе су да ће се ситуација погоршавати.

“Већ није могуће зауставити климатске промене. Ту смо већ закаснили. Фокус разговора је у великој мери на смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште и на ублажавање климатских промена. То је нешто што је на глобалном нивоу неопходно и без чега се не може, јер ће се иначе температура повећати на преко пет степени, а то ми као врста нећемо моћи да издржимо”, наглашава Жарко Петровић из УНДП Србија.

А рјешења су позната. Умјесто да се крче и пале шуме, неопходно је масовно пошумљавање, умјесто фосилних горива – прелазак на чисте изворе енергије, смањење и рециклажа отпада.

Filter 2019