Thu. Oct 28, 2021
ћирилица /латиница

Српска имовина у ФБиХ вриједна десетине милијарди евра

Извор: Независне новине

Имовина коју Срби имају у Федерацији вриједна је на десетине милијарди евра. Лица српске националности која своју земљу у ФБиХ не користе 20 година могу да је изгубе, али постоји начин да то спријече.

Потврдио је то у изјави за “Независне новине” Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

“Власник треба да дође у полицијску станицу која оперативно покрива имовину коју посједује, те да у два примјерка донесе папир на којем ће стајати, рецимо, ‘Ја, Марко Марковић, из села Лохово, поред Бихаћа, тражим од Полицијске станице Бихаћ да забрани приступ мом земљишту у Лохову свим лицима која нису власници нити сувласници’. Један примјерак предаје полицији, а други, који ће бити печатиран и на којем ће бити наведен датум, узима себи”, појаснио је Радановић за “Независне новине”.

Према његовим ријечима, други начин је да се власник земље обрати локалној заједници, односно општини или граду у којој се имовина налази.

“Може у општини предати захтјев да општина предузме све неопходне радње, укључујући и да обавијести МУП, како би се његова имовина заштитила. Може и маилом да допис пошаље МУП-у. Битно је да има доказ, односно тај период од 20 година”, појаснио је Радановић, додајући да то могу урадити и насљедници имовине, с тим што морају имати рјешење о насљеђивању.

Све то, додаје, захтијева вријеме, али када једном заврше овај посао, онда су мирни. Према његових ријечима, око 75 одсто од 400.000 Срба који полажу права на земљу у Федерацији БиХ уопште не обилази своју имовину.

“Већ смо ушли у генерацију која, отприлике, зна тек гдје је село одакле су му родитељи”, појаснио је Радановић.

Према његовим ријечима, ако се узме минимална цијена од два евра по квадрату, не рачунајући Kантон Сарајево, гдје су некретнине скупље, имовина Срба у ФБиХ процјењује се на 15 милијарди евра.

“Али ми ту говоримо о минималној цијени, колико се плаћа неквалитетна земља када се, рецимо, ради експропријација за ауто-пут. Дакле, нећемо погријешити ако кажемо да Срби у ФБиХ имају имовину вриједну на десетине милијарди евра”, рекао је Радановић.

И бањалучки адвокат Милан Петковић истиче да Срби који су напустили своја огњишта у ФБиХ морају да уђу у посједе тих некретнина.

“Најбитније је да власничка права не застаријевају, али нека права посједа могу се изгубити и онда могу бити дуготрајне посљедице у смислу враћања тог права. Власници који имају своје некретнине у ФБиХ не би ништа смјели препустити случају. Свако би требало да извади све потребне документе, ангажује стручна лица, како би заштитио своју имовину”, навео је у изјави за “Независне новине” Петковић, који је и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске.

Према ставу из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, највећа опасност за Србе који полажу права на земљу у Федерацији БиХ је члан 58 Закона о стварним правима ФБиХ. Дакле, у пракси, ако се Србин не појављује и не указује да је земља његова, а Бошњак или Хрват користи српску земљу, протеком рока од 20 година Бошњак или Хрват има право стећи власништво над земљом.

Радановић наводи да Српска спроводи поступак успоставе јединственог катастра.

“До сада је Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове утрошила више од осам милиона KМ на трошкове поште да би сваког посједника или власника писаним путем позвала да дође да учествује у поступку. Истовремено, ФБиХ је на писмено позивање утрошила нула KМ”, истиче Радановић.

Kако наглашавају у Одбору, Бошњаци и Хрвати блокирају рјешавање статусних права Срба. Проблем је, додају, јер Срба у ФБиХ има свега око 45.000, а 1991. године живјела их је 541.000.

Filter 2019