Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /латиница

Србија све ближа увођењу ковид пропусница

Извор: Срна

Kризни штаб за борбу против вируса корона на сутрашњем засиједању тог тијела ићи ће у правцу увођења ковид пропусница, најавио је замјеник директора Универзитетског клиничког центра у Нишу Радмило Јанковић.

Kоментаришући драстичан пораст броја новообољелих од вируса корона и убрзано пуњење болница, Јанковић је поручио да је крајње вријеме да се нешто уради како би се епидемија обуздала.

“Нешто мора да се учини. Мислим да смо достигли максимум са вакцинацијом, не мислим да се сада може још много тога учинити апелима”, рекао је Јанковић за РТС.

Он сматра да је нецивилизацијски да медицинско особље које не жели да се имунизује у болници зарази пацијенте који због здравствених разлога не могу да се вакцинишу.

Нагласивши да у Србији тренутно има готово 1.000 пацијената на болничком лијечењу, Јанковић је упозорио да ће здравствени систем бити оптерећен упркос томе што је отворена и нова ковид болница у Новом Саду.

Говорећи о почетку школске године, он је оцијенио да, ако то буде неопходно, треба извршити и неку врсту притиска на просвјетне раднике да се вакцинишу, што би, како каже, могло да мотивише и родитеље да пристану да се њихова дјеца вакцинишу.

Према посљедњим подацима, највише вакцинисаних у Србији је у категорији између 70 и 79 година, у којој је бар једном дозом имунизовано 78,6 одсто те популације.

У доби између 18 и 24 године вакцинисано је 15 одсто, а 33,6 одсто међу грађанима старости између 25 и 49 година.

У популацији од 50 до 59 година регистровано је 49,9 одсто имунизованих.

Filter 2019