Thu. Aug 11, 2022
ћирилица /латиница

Списак улица које припадају новој парохији лукавичкој

Извор: ФИЛТЕР

Благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита Дабробосанског Господина Хризостома,  11. јануара 2021. године, основана је Српска Православна парохија лукавичка у Источном Новом Сарајеву.

Парохија је основана преименовањем дотадашњих парохија треће и четврте которачке. Парохију лукавичку чине двије парохије, прва и друга, на којима су постављени протојереј Младен Микавица и јереј Видак Вујадиновић.

Прву парохију у ЛукавициИсточно Ново Сарајево, чине улице: Стефана Немање (десна страна од уласка из ул. Војводе Радомира Путника парни бројеви 2 и 4), Спасовданска (парни бројеви 2 – 24, непарни 5 – 51), Хиландарска (парни бројеви 2 – 42 и непарни бројеви 17 – 29), Војводе Радомира Путника (парни бројеви 42 – 54), Змај Јовина (непарни бројеви 17 и 19), Прве Сарајевске бригаде (десна страна од уласка из улице Спасовданске од броја 2 до 8), Борише Старовића, Симе Милутиновића Сарајлије (парни бројеви).

Другу парохију у Лукавици – Источно Ново Сарајево, чине дијелови улица Карађорђева (десна страна од уласка из ул. Војводе Радомира Путника закључно са бројем 28). Цара Лазара (парни бројеви 2 – 16), Стефана Немање (непарни бројеви 1 – 23, до кружног тока; парни бројеви од броја 6 до кружног тока), Спасовданска (непарни бројеви 1 – 3), Дечанска улица, Хиландарска (непарни бројеви 1 – 15), Прве Сарајевске бригаде (парни бројеви 10 – 16), Моме Капора и Симе Милутиновића Сарајлије (непарни бројеви).

У парохији наводе да је у плану изградња Саборног храма Христа Спаситеља на Тргу Републике Србије. До изградње храма, благословом Његовом Високопреосвештенства Митрополита Дабробосанског господина Хризостома, користиће се храмови Светог Василија Острошког у Добрињи и Светог Варнаве Хвостанског на Врањешу.

Парох први лукавички протојереј Младен Микавица

Моб: +387 65 726-491;

е-mail: mmikavica@gmail.com

Протојер Младен Микавица

Рођен је 10. јануара 1982. године у Прибоју од оца Илије и мајке Љубинке (рођене Јовановић). Основну школу “Бошко Буха” завршава у Штрпцима, 1997. године.

Благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита Дабробосанског Господина Николаја, уписује петоразредну богословију “Света Три Јерарха” у Србињу и исту, под називом „Свети Петар Дабробосански“, завршава 2002. године у Србињу (Фочи), као клирик Митрополије дабробоснаске. Исте године уписује се на Православни богословски факултет Светог Василија Острошког у Фочи. У периоду од 2002. до 2008. године, предаје православну вјеронауку у Основној школи “Бошко Буха” у Штрпцима.

Ступа у брак 06. октобра 2007. године са изабраницом Данијелом Јокић.

Одлуком Његовог Високопреосвештенства Митрополита Дабро-босанског Господина Николаја, рукоположен је у чин ђакона, 23. новембра 2008. године , а дан касније 24. новембра у чин јереја. Дана, 01. децембра 2008. године, постављен је за привременог пароха у Трнову.

Одлуком Његовог Високопреосвештенства Митрополита Дабробосанског Господина Хризостома, 11. маја 2019. године, постављен је на трећу парохију которачку, при храму Св. Василија Острошког у Добрињи. У чин протојереја,  произведен је 29. децембра 2019. године.

На парохију прву лукавичку, постављен је у јануару 2021. године, благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита Дабробосанског господина Хризостома.

Отац је троје дјеце. Крсна слава – Свети Сергије и Вакхо.

Парох други лукавички јереј Видак Вујадиновић

Моб: +387 66 323 684;

е-mail: vujadinovicvidak@gmail.com

Jереј Видак Вујадиновић

Рођен је 19. новембра 1983. год. у мјесту Љубовија, од оца Момира и мајке Милке (рођ. Јовановић). Основну школу завршава у Братунцу , а средњу богословију, благословом митрополита Дабробосанског Господина Николаја уписује 1998. год. у Србињу и исту завршава у Србињу (Фоча), као клирик Митрополије дабро-босанске, 2002. године. Исте године, уписује се на Музичку академију, oдсјек за црквену музику и појање, гдје дипломира 2007. године., и стиче звање професор црквене музике и појања. Кроз цијело своје школовање активно је био члан многих хорова, а највеће искуство стекао је у хору богословије, као и у Камерном хору Смјера за црквену музику и појање, под диригентским руковођењем професора мр Рада Радовића. Камерни хор се истакао великим европским и свјетским признањима. Поред ових хорова био је и активан члан Српског пјевачког друштва „Слога“ из Сарајева. Учествовао је у Љетњој школи црквеног појања „Корнелију у спомен“ у Сремским Карловцима 2007-2008. год. Упоредо са студијама био је активан појац у храмовима Митрополије дабробосанске.

Одлуком Светог архијерејског синода Српске Православне Цркве, 24. јануара 2008. године, постављен је за професора у Српској Православној Богословији Светог Петра дабробосанског у Фочи. Исте године у септембру, одлуком наставничког савјета, постаје диригент хора богословије. У школској 2017/18. години, одлуком наставничког савјета постављен је за главног васпитача богословије. При истоименој школи оснива и музички састав „Кимвал“, за чије чланове бира талентоване ученике богословије и Средњошколског центра у Фочи, са циљем да се уједине и повежу ученици фочанских средњих школа.

У чин ђакона, рукоположен је 16. децембра 2012. године, а у чин јереја 19. децембра 2012. године, благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског Господина Николаја. Прву службу, вршио је у храму Светог Василија Острошког и Светог Петра Дабробосанског у кругу богословије.

Од 01. октобра 2014. године, причислен је братству храма Светог Василија Острошког у Источном Сарајеву, а од 01. септембра 2015. године, постављен је за пароха новоосноване Четврте парохије которачке, при истоименом храму, гдје поред парохијских задатака, води бригу о културним догађајима. При храму оснива пјевницу Светог Василија, као и музички састав „Катера“ који се бави извођењем традиционалне свјетовне и духовне музике уз инструманталну пратњу.

У октобру 2014. године, уписује се на други циклус студија, Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, Музичко – педагошко теоријски смјер и исти завршава 2017. године одбранивши мастер рад у класи професора др Пеђе Ђоковића. Члан је новооснованог квартета Митрополије дабро-босанске.

На парохију другу лукавичку, постављен је у јануарау 2021. године, благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита Дабробосанског господина Хризостома.

Ожењен Недом (Маунага) из Источног Сарајева. Отац троје дјеце. Крсна слава – Св. Архангел Михаил.

Filter 2019