Thu. Aug 11, 2022
ћирилица /latinica

Sokolac: Jedan šumski požar ugašen, drugi pod kontrolom

Izvor: Srna

Šumski požar u Babinama kod Sokoca poslije pet dana je ugašen, a u rejonu Cvrčići-Imamovići stavljen pod kontrolu, rekli su Srni u Vatrogasnom odjeljenju Sokolac.

Komandir vatrogasaca Mile Šarac rekao je da ekipe Šumskog gazdinstva “Romanija” i dalje dežuraju na terenu, jer je riječ o požarima na teško pristupačnom terenu, gdje se vatra može proširiti i podzemnim putem.

“U ovakvim tipovima podzemnih požara uvijek postoji mogućnost da se i nakon nekoliko dana pojavi vatra tako što u zemlji gori korijen, a potom se zbog dugog sušnog perioda pojavljuju pukotine u kojima ima kiseonika što je dovoljno da se aktivira i naknadno”, naveo je Šarac.

Prema njegovim riječima, zbog takve situacije su radnici sokolačkog gazdinstva u stalnoj vezi sa pripadnicima Vatrogasnog odjeljenja kako bi na vrijeme reagovali.

Šumski požar u selu Babine ugašen je juče, a izbio je 8. avgusta, oko podneva, dok se vatra u selu Cvrčići pojavila istog dana, poslije 16.00 časova.

Šarac je istakao da su sokolački vatrogaci juče ugasili i manji požar u mjestu Barnik, na području Sokolovića i spriječili da se vatra sa suve trave i niskog rastinja proširi na šumu.

Filter 2019