Служба за странце годинама нема довољно преводилаца

Извор: Глас Српске

Служба за послове са странцима БиХ доспјела је ове године на листу институција на заједничком нивоу власти којима су ревизори, након чешљања финансијских и других евиденција, дали мишљење са резервом. Таквој оцјени, која је могла бити гора, кумовали су спорни рачуни, плате те неконтролисано коришћење дијела возног парка.

Осим тога ревизори су поново указали на помало бизаран проблем. Наиме, Служба годинама муку мучи са ангажманом – преводилаца, што је посебно важно у годинама мигрантске кризе.

Менаџмент службе је, наиме, у ревизорском циклусу за 2019. годину добио позитивно мишљење, уз скретање пажње, и у финансијском дијелу и у оном који се односи усклађеност са прописима те су се тако сачували мишљења са резервом. Ипак ове године им то није пошло за руком, као ни да испуне све препоруке које су им испостављене да би поправили финансијску и другу дисциплину у својим редовима.

Ревизори су им дали мишљење са резервом за финансијски дио у 2020, док су у дијелу који се тиче усклађености прописа, не изражавајући резерву на дато мишљење, руководству службе скренули пажњу на ставке гдје праве грешке у корацима.

Резерва им је испостављена првенствено јер, према мишљењу ревизора, на прави начин нису сравњени рачуни по основу наплаћених прихода, нити је, како пише у ревизорском извјештају за 2020. годину, обезбијеђен минимум контролних поступака код успостављања помоћних евиденција.

Служба је лани потрошила 8,4 милиона марака, а највећи дио година један од кључних задатака био им је одговор на мигрантску кризу. На платном списку је, у просјеку, било 240 службеника, а ревизори су утврдили да није све било чисто и према прописима приликом обрачуна плата. Одступања од правила су евидентирана и у дијелу који се тиче употребе службених возила. Према Правилнику Савјета министара БиХ, на коришћење су им дата четири службена возила и више од 50 специјализованих. На основу одлука директора право коришћења 24 сата дневно дато је за 31 возило, што, према мишљењу ревизора, не може тако.

– Служба није донијела посебан интерни акт о коришћењу донираних возила и није измијенила интерну одлуку о коришћењу специјализованих возила током 24 сата дневно, иако смо у нашим извјештајима претходних година давали препоруке о преиспитивању таквог начина коришћења – истакнуто је у извјештају.

Осим тога дуже вријеме ревизори указују на то да је потребно направити листу овлашћених преводилаца за којима постоји потреба због послова усљед мигрантске кризе, а побројали су им и нереализоване препоруке из ранијег циклуса те навели да у току 2020. нису надлежни радили на унапређењу интерних процедура те да поједини рачуни за телефонске услуге нису достављени на вријеме, тако да се каснило са уносом и плаћањем, због чега су обрачунате затезне камате.

Из службе су у року доставили коментаре на нацрт извјештаја о ревизији за 2020, али ти наводи нису натјерали ревизију да промијени мишљење. У извјештају је наглашено и да је мандат актуелном директору Слободану Ујићу истекао крајем прошле године те да је недавно покренута процедура за избор новог руководиоца.

Filter 2019