Fri. Oct 15, 2021
ћирилица /латиница

Славија поново кренула са радом

Извор: sportdc.net

Рукометаши Славије из Источног Сарајева почели су данас са припремама за нову сезону.

Послије готово осам мјесеци паузе, Борис Тешановић је поново окупио екипу, кренуо са радом и припремама за Прву лигу Републике Српске. На првом тренингу Соколова појавило се 15 рукометаша, старосједилаца, дјечака прикључених из омладинског погона, те један новајлија. Оправдано је било одсутно неколико играча на које се рачуна, тако да ће Тешановић убрзо имати и двадесетак рукометаша на тренингу.

-Опет неки нови почетак за рукометни клуб. Сада крећемо из нижег ранга. Опет Прва лига Републике Српске и сигурно тешка. Доживјели смо велику промјена играчког кадра. Остало је пар старијих и искуснијих играча, који су расположени да игрјау и од својих обавеза могу да стигну. Њима ћемо прикључити из омладинског погона дјечаке. Искрено, не знам на шта то сада личи, надам се да ћемо у припремном периоду све то сложити за Прву лигу. Не можемо обећати да ћемо ући у Премијер лигу. Борићемо се, сигурно, као што смо увијек и радили. Самим тим надамо се и позитивном резултату, побједама, и некој средини табеле. Има и зимска пауза, ту ћемо сигурно направити један пресјек да видимо шта имамо, како има, шта нам фали, какве су могућности клуба. За сада, почели смо испочетка и надамо се што бољим резултатима, рекао нам је Борис Тешановић на првом тренингу.

Славија ће комплетне припреме одрадити у дворани, евентуално са понеким изласком на помоћни стадион ФK Славија.

-Нажалост, због обавеза и дворане и момака, мало каснимо и са припремама и комплетне ћемо одрадити овдје у дворани. Можда искористимо лијепо вријеме и изађемо мало вани на стадион, али углавном ћемо бити у дворани. Немамо пуно времена да радимо само физичке припреме. Одмах морамо укључити и лопту и теретану и да се спремимо што боље за ових двадесетак дана.

Један од најискуснијих првотимаца Славије, Срђан Лале, остао је и даље уз Соколове и својим искуством, заједно са још неколико дугогодишњих првотимаца, помоћи ће млађима да стасају и постану ослонац Славије.

-Имали смо турбулентан прелаз из Премијер лиге у Прву лигу, такмичење које смо играли 15-ак година прије уласка у Премијер лигу. Нећемо говорити дугорочно, основни циљ је да устабилимо играчки кадар. Остало је неколико нас искуснијих, који смо првенствено ту да помогнемо млађима који су нам се придружили. Надам се да ћемо са њима створити стабилан тим, па зашто да не да се за 2-3 године, како се ствари буду одвијале, вратимо у највиши ранг такмичења, рекао нам је Лале, па додао:

-Сигурно да је Премијер лига тежа у играчком смислу, ту је много професионалаца. Али, вјерујте Прва лига није толико лакша. Има доста тимова, далека су гостовања. То су младе екипе, жељне доказивања, момци жељни игре и промоције у виши ранг. Узимајући у обзир каква је била раније лига, сигурно да нам неће бити лако. Али, ево, ту смо да се спремимо што је боље могуће и да играмо.

Рукометашима се по први пут обратио и нови предсједник клуба, Младен Мрда. И он је подцртао да је први циљ стабилизација клуба, формирање омладинских категорија, те стварање услова за здрав спортски колектив. Иако је напоменуо да он као спортиста увијек жели побједу и има императив побједе, подцртао је да пред момке никакав императив резултата није постављен и да треба да играју само најбоље што знају.

-Немам пуно неких ријечи. У протеклом времену Славија је била угашена. Након разговора са људима из градске и општинске управе дошли смо до закључка да бисмо поново требали да покренемо клуб, да се ресетујемо и кренемо испочетка. Нажалост, клуб је имао озбиљних обавеза према добављачима, спонзорима. Превазишли смо те проблеме уз помоћ начелника Општине Источно Ново Сарајево, Јована Kатића и градоначелника Љубише Ћосића. Могу да кажем да сам данас разговарао са начелником Општине Источна Илиџа, Маринком Божовићем, и имам озбиљна обећања да ће већ у првој седмици септембра помоћи клубу. Може све то да нас радује. Збијамо редове. Лијепе ствари се дешавају, рекао је Младен Мрда.

Он је истакао како ће акценат бити стављен на омладинске категорије, те едукацију тренера и сарадњу са клубовима.

-Славија је била у Премијер лиги, нажалост испали смо и играћемо у Првој лиги Републике Српске. Направили смо и други тим који ће играти Другу лигу и учествоваће наши дјечаци, 2004, 2005, 2006 годиште. Императив побједе увијек постоји, желимо увијек побјеђивати, али немамо императив уласка у Премијер лигу. То није реално сада. Ту треба много више новца, више играча са стране, што би нама направило велики проблем. Базираћемо се на рад са дјецом. Слиједи пројекат по школама, па да организујемо све категорије до 2015. годиште. Имамо озбиљан тренерски кадар, седам тренера, образованих. Базираћемо се и на рад са тренерима. Желимо да едукујемо тренере и да производимо тренере који ће прозиводити играче. Ти тренери ће ићи на едукацију у нама пријатељске клубове у Србији и БиХ, али и иностранство. Већ имамо неке договоре. Оно што намјеравамо као управа да урадимо, поред рада са дјецом, имамо намјеру да потпишемо протокол о сарадњи са што више клубова, који ће подразумјевати размјену играча и тренера. Све у циљу напретка овог спорта. Ја се надам да ћемо остварити контакте и са осталим спортским колективима на подручују нашег града. Не могу сви бити рукометаши, нити фудбалери или било који спорт. То најбоље знају тренери професионалци, да савјетују дјечаке чиме могу да се баве.

Првом тренингу Славије одазвали су се старосједиоци Стефан Трапара, Бојан Тушевљак, Срђан Лале, Драган Тошић, Немања Павловић, Борис Вулетић, Игор Лазаревић, Игор Берибака, Теодор Моћић. Њима су прикључени омладинци Лука Бозало, Филип Ждрале, Огњен Милутиновић, Дамјан Милошевић и Лука Станојевић. Првом тренингу присуствовао је и Немања Мирјанић, рукометаш из Градишке који студира у Источном Сарајеву и има жељу да тренира са Соколовима. У наредним данима прикључиће се још неколико бивших првотимаца који су оправдано одсутни, као и неколико нових играча.

Filter 2019