Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /latinica

Selo Vražalice na tromeđi opština Rogatica, Prača-Pale i Goražde: Nadu u povratak uliva i makadamski put

Izvor: Glas Srpske

Selo Vražalice, jedno od 116 rogatičkih seoskih naselja koje se nalazi na granici sa Goraždem, a poslije Dejtona je dobrim dijelom pripalo FBiH, uskoro više neće imati samo jednog povratnika. Pojedini su u ovoj godini započeli izgradnju kuća za povratak, a sanacija makadamskog puta koji selo otvara prema drugim mjestima, ulila je nadu da će na stara ognjišta doći još poneki stanovnik.

Poslijeratnog povratka u Vražalice skoro da nije bilo. Glavni razlog je to što je više od 40 kuća u tom selu spaljeno, infrastruktura zapuštena, a imovina opljačkana i uništena. U Republici Srpskoj ostali su zaseoci Zarđe, Kamenjače i neka druga u kojim su živjele porodice Andani, Stanišići, Lučići, Pavlovići čije kuće su do temelja spaljene krajem maja 1992. kada su se Vražaličani, spasavajući žive glave, raselili na sve strane.

Prvi u ovo selo iz Beograda se vratio Dragomir Andan, general policije u penziji. Vlastitim sredstvima obnovio je i dogradio staru porodičnu kuću, osposobio stari bunar za vodu, a vremenom je u selo došla i struja.

Djelimično, uz podršku opštine i veliko razumijevanje Šumskog gazdinstva “Sjemeć”, je popravljeno i 1.200 metara pristupnog puta u selo.

General je dao povod i ostalima za vraćanje u rodno selo. Iako bez ikakvog krova nad glavom, a u želji da koliko-toliko urede nekadašnja ognjišta, nekoliko Vražaličana, među njima i Mićo Lučić sa sinovima, Radiša Pavlović, Predrag Andan očistili su i uklonili korov sa njihovih zaraslih imanja. S obirom na to da su Vražalice na nadmorskoj visini od oko 1.000 metara za zaklon od zime, sunca, kiše i drugog nevremena napravili su minijaturne vikend kućice-ladare, a Mićo Lučić je nekako došao i do stambenog kontejnera, koji mu omogućava boravak u rodnom selu.

Zahvaljujući programu stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica i povratnika u BiH pri kraju je izgradnja kuća Predragu Andanu i Sojki Lučić-Bajević koji od egzodusa u maju 1992. žive u Rogatici.

Svojim sredstvima izgradnju kuća su za povratak ove godine započeli i Radomir i Vojo Stanišić koji žive u Rogatici i Živko Andan, koji živi u Višegradu.

– Nigdje nije ljepše nego na svojoj zemlji. Nema bolje jagnjetine od one koja dođe sa Vražalica, a isto je i sa krompirom koji je u ravni sa onim koji dolazi sa boričkog platoa – rekoše oni.

U toku je popravak makadamskog puta koji ovo selo, preko Crnog vrha i Mesića, otvara prema Rogatici i ostalim mjestima. Obnovu osam kilometara tog puta, uz podršku opštine, obavlja Šumsko gazdinstvo “Sjemeć” koje se na taj način priprema i za skoro preuzimanje Parka prirode “Prača”.

– Popravka puta prema našem selu je veoma značajna za povratak bivših stanovnika. Zahvalni smo i opštini i “Sjemeću” jer izgradnjom, makar i makadamskih puteva, selo se otvara za povratak, a ja uskoro neću biti sam u selu koje je nekad imalo i do 200 žitelja – kaže zadovoljan Dragomir Andan koji svoje vreme, umjesto na vrućem beogradskom asfaltu, provodi u rodnim Vražalicama, selu na tromeđi opština Rogatica, Prača-Pale i Goražde.

Filter 2019