Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /латиница

Село Вражалице на тромеђи општина Рогатица, Прача-Пале и Горажде: Наду у повратак улива и макадамски пут

Извор: Глас Српске

Село Вражалице, једно од 116 рогатичких сеоских насеља које се налази на граници са Гораждем, а послије Дејтона је добрим дијелом припало ФБиХ, ускоро више неће имати само једног повратника. Поједини су у овој години започели изградњу кућа за повратак, а санација макадамског пута који село отвара према другим мјестима, улила је наду да ће на стара огњишта доћи још понеки становник.

Послијератног повратка у Вражалице скоро да није било. Главни разлог је то што је више од 40 кућа у том селу спаљено, инфраструктура запуштена, а имовина опљачкана и уништена. У Републици Српској остали су засеоци Зарђе, Камењаче и нека друга у којим су живјеле породице Андани, Станишићи, Лучићи, Павловићи чије куће су до темеља спаљене крајем маја 1992. када су се Вражаличани, спасавајући живе главе, раселили на све стране.

Први у ово село из Београда се вратио Драгомир Андан, генерал полиције у пензији. Властитим средствима обновио је и доградио стару породичну кућу, оспособио стари бунар за воду, а временом је у село дошла и струја.

Дјелимично, уз подршку општине и велико разумијевање Шумског газдинства “Сјемећ”, је поправљено и 1.200 метара приступног пута у село.

Генерал је дао повод и осталима за враћање у родно село. Иако без икаквог крова над главом, а у жељи да колико-толико уреде некадашња огњишта, неколико Вражаличана, међу њима и Мићо Лучић са синовима, Радиша Павловић, Предраг Андан очистили су и уклонили коров са њихових зараслих имања. С обиром на то да су Вражалице на надморској висини од око 1.000 метара за заклон од зиме, сунца, кише и другог невремена направили су минијатурне викенд кућице-ладаре, а Мићо Лучић је некако дошао и до стамбеног контејнера, који му омогућава боравак у родном селу.

Захваљујући програму стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица и повратника у БиХ при крају је изградња кућа Предрагу Андану и Сојки Лучић-Бајевић који од егзодуса у мају 1992. живе у Рогатици.

Својим средствима изградњу кућа су за повратак ове године започели и Радомир и Војо Станишић који живе у Рогатици и Живко Андан, који живи у Вишеграду.

– Нигдје није љепше него на својој земљи. Нема боље јагњетине од оне која дође са Вражалица, а исто је и са кромпиром који је у равни са оним који долази са боричког платоа – рекоше они.

У току је поправак макадамског пута који ово село, преко Црног врха и Месића, отвара према Рогатици и осталим мјестима. Обнову осам километара тог пута, уз подршку општине, обавља Шумско газдинство “Сјемећ” које се на тај начин припрема и за скоро преузимање Парка природе “Прача”.

– Поправка пута према нашем селу је веома значајна за повратак бивших становника. Захвални смо и општини и “Сјемећу” јер изградњом, макар и макадамских путева, село се отвара за повратак, а ја ускоро нећу бити сам у селу које је некад имало и до 200 житеља – каже задовољан Драгомир Андан који своје време, умјесто на врућем београдском асфалту, проводи у родним Вражалицама, селу на тромеђи општина Рогатица, Прача-Пале и Горажде.

Filter 2019