Sun. Aug 14, 2022
ћирилица /latinica

Svečana akademija povodom 100 godina postojanja Narodne biblioteke Pale

Izvor: Srna

Ulaganje u kulturu je izlivanje betona u temelje opstanka naroda i društva na istorijskoj sceni, istakla je večeras na Palama pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković.

“Biblioteke su u mnogim lokalnim sredinama u Republici Srpskoj čak jedini centar gdje se organizuju kulturni sadržaji i gdje su zadovoljavaju kulturne potrebe stanovništva”, izjavila je Đakovićeva novinarima prije svečane akademije povodom obilježavanja 100 godina od postojanja Narodne biblioteke Pale.

Prema njenim riječima, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske svjesno je značaja koje biblioteke imaju u mnogim lokalnim sredinama za razvoj kulture.

Ona je naglasila da, upravo iz tog razloga sve knjižničare, bibliotekare i zaposlene u bibliotekama širom Republike Srpske, finasira upravo ovo ministarstvo, kako bi se obezbijedio nesmetan rad i funkcionisanje ovih malih, ali u suštini velikih hramova kulture.

“Ovaj jubilej koji se danas obilježava je potvrda da smo na dobrom putu. Naravno da biblioteke imaju svoju ulogu u onome u čemi i dalje treba da radimo, a to je da podstičemo savremene domaće književnike, da bogatimo bibliotečke fondove, ali i da čuvamo sjećanje na sve naše književne velikane i na našu bogati književnu baštinu koju treba da promovišemo”, poručila je Đakovićeva i dodala da postoji još mnogo prostora da se radi na tom polju.

Prema njenim riječima, kada se kaže da Narodna biblioteka Pale proslavlja 100 godina, to znači da je na ovim prostorima čitav vijek knjige, kulture, susreta i uspomena.

“Ne postoji ništa ljepše neko kad možete da kažete da imate jednu opštinu u kojoj jedna narodna biblioteka proslavlja vijek postojanja”, zaključila je Đakovićeva.

Direktor Narodne biblioteke Pale Bojan Čvoro podsjetio je da su 12. januara 1921. godine tri entuzijasta krenula u osnivanje tadašnje Narodne čitaonice i knjižnice.

“Prema podacima koje posjedujemo, a što se vidi i u dokumentarnom filmu koji smo pripremili za svečanu akademiju, Biblioteka je počela rad sa 100 knjiga, a nakon dvije-tri godine, zahvaljujući Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu Prosvjeta, koje je posuđivalo svoje knjige, tada su Pale – varošica sa 2.000 stanovnika, imale veću zainteresovanost čitalačke publike nego mnogo veći gradovi toga vremena”, rekao je Čvoro.

Prema njegovim riječima, Biblioteka je kroz svoju istoriju imala nesreću da je, tokom Drugog svjetskog rata, sav fundus bio zapaljen, pa se krenulo iznova, a danas ima više od 40.000 naslova i 1.600 članova.

“Ja sam imao sreću da u svom mandatu učestvujem u proslavi 100 godina postojanja ove biblioteke. Mislim da je ovaj jubilej na ponos svim stanovnicima Pala, ali i čitave regije”, istakao je Čvoro.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da se ova akademija održava na dan krsne slave opštine – Uspenja Presvete Bogorodice, u okviru “Gospojinskih svečanosti”, kako bi se pokazalo koliki je značaj Narodne biblioteke Pale.

“Posebno nas raduje činjenica da se broj čitalaca povećava. To je zaista za svaku pohvalu, 1.600 članova Biblioteke i opus od više od 40.000 knjiga je nešto čime se ne mogu pohvaliti mnogo veće lokalne zajednice od opštine Pale”, istakao je Jugović.

Jugović je rekao da se očuvanjem biblioteka čuva identitet srpskog naroda, te dodao da ovaj jubilej pokazuje da 100 godina traju predanja biblioteke i pisana riječ koja se prenosi generacijama.

Na svečanoj akademiji, na kojoj su uručene plakete i zahvalnice, nastupao je hor Srpskog pjevačkog društva “Sloga” Sarajevo, te mladi glumac Nemanja Popović, književnik Goran Vračar, a premijerno je prikazan dokumentarni film o Palama nekada i sada

Foto: Kulturno-sportski centar Pale
Filter 2019