Fri. Oct 15, 2021
ћирилица /латиница

Са тржишта се повлаче сладолед и замрзнути ослић

Извор: Срна

Са тржишта БиХ повлаче се различите серије сладоледа “Сникерс”, “Твикс” и “Баунти” “М&Мс” због утврђеног присуства пестицида, те смрзнути производ “Ослић без главе и репа Хубси” због паразита, саопштила је Агенција за безбједност хране БиХ.

У сладоледима је утврђено присуство етилен-оксида у адитиву који је кориштен у производњи, а из Агенције за безбједност хране су навели да их је о томе обавијестио пуномоћник друштва “Марс”.

Опозвани су сладоледи различитог истека рока и ЛОТ-а, објављено је на сајту Агенције за безбједност хране БиХ.

Како су појаснили Правилником о прехрамбеним адитивима прописано је да се етилен-оксид не смије користити за стерилизацију адитива, па у складу са тим није дозвољено стављање на тржиште БиХ прехрамбених производа у чијем је производном процесу кориштен.

Производ “Ослић без главе и репа Хубси” стављен је на тржиште БиХ под робном марком “Бинго”, а повлачи се због утврђеног присуства паразита из породице Анисакидае.

Ријеч је о пе-ве-це паковању од једног килограма са датумима паковања од 24. марта, 1. јуна и 7. јуна ове године, те о паковањима од два килограма са датумом паковања 1. и 7. јун ове године.

Наведени производ поријеклом је из Шпаније, навели су из Агенције.

О томе је Агенцију за безбједост хране БиХ обавијестила Кантонална управа за инспекцијске послове Кантона Сарајево.

Из Агенције су појаснили да се производи рибарства који су видљиво нападнути паразитима не смију ставити у промет за људску исхрану, јер не одговарају одредбама Правилника о хигијени хране животињског поријекла.

Filter 2019