Sat. Aug 13, 2022
ћирилица /latinica

SANU: Uvođenje odrednice “Vojvođanin” bilo bi opasan presedan

Izvor: Srna

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti ocijenio je da bi formalizacija prijedloga da se odrednica “Vojvođanin” uvede u budući popis stanovništva Srbije bila opasan presedan “ne samo sa gledišta načelnih i suštinskih razloga već i po načinu na koji se do ovog prijedloga došlo”.

U saopštenju SANU se navodi da se Akademija sa čuđenjem upoznala sa tom idejom i da to smatra opasnim presedanom, ne sporeći pravo svakog pojedinca da se izjašnjava kako želi.

Poručeno je da je SANU spremna da učestvuje u naučno zasnovanim razgovorima, da obrazloži stavove svojih članova i sasluša druga mišljenja.

Politički savez nekoliko stranaka iz Vojvodine “Vojvođanski front”, koji čine Liga socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanska partija, pokrenuo je inicijativu da se odrednica “Vojvođanin/Vojvođanka” na popisu stanovništva u Srbiji 2022. godine klasifikuje kao posebna nacionalna pripadnost.

Predstavnici Saveza sastali su se tim povodom prošle sedmice sa ministrom za ljudska i manjinska prava Srbije Gordanom Čomić kojoj su predstavili inicijativu da se svim građanima omogući “pravo na slobodno izjašnjavanje i vojvođanski identitet”.

Trenutno se takvo izjašnjavanje uvrštava u odjeljak “ostali”.

Filter 2019