Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /латиница

Савчића нема на адреси, Додик поручује: Наравно да неће лежати у притвору

Извор: Српска Инфо

Предсједник Борачке организације Републике Српске (БОРС) Миломир Савчић није се јавио у притвор који му је јуче одредио Суд БиХ због наводног кршења мјера забране током суђења.

Према незваничним и непотврђеним информацијама из више неповезаних извора, Савчић је у међувремену напустио БиХ и постоје индиције да се налази на територији Србије. Будући да је од раније имао мјеру забране напуштања БиХ, у том случају се претпоставља да је предсједник БОРС границу прешао илегално.

Генерал Савчић се прије подне јавио на телефон, али је једино што нам је рекао јесте да се не налази у притвору.

– Ништа више од тога не могу да коментаришем. Надам се да разумијете ситуацију – рекао је Савчић кратко за Српскаинфо.

Занимљиво, исти дан је српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, у Београду изјавио да Савчић неће лежати у притвору.

– Имате доказе да је Насер Орић лично убијао и није провео ни дана у притвору, а сада Миломиру Савчићу предсједнику БОРС само зато што је рекао да не прихвата наметнуте истине, одређује се притвор. А генерали попут Дудаковића ходају слободно, долазе на суд, а овај треба да лежи у притвору. Наравно да неће лежати у притвору – рекао је Додик на трибини „Инцков закон – крај Српске или распад БиХ“.

Из Суда БиХ нису одговорили на питања Српскаинфо, а Тужилаштво БиХ се огласило саопштењем за јавност у коме одговорност пребацију управо на Суд БиХ.

-Тужилаштво БиХ, као странка у поступку, се не може сматрати одговорним за то што Суд БиХ након одржаног рочишта није издао наредбу Судској полицији за задржавање оптуженог до доношења одлуке по приједлогу те на такав начин обезбједио извршење рјешења о одређивању притвора које је Тужилаштво БиХ запримило истог дана у 15:30 часова. С тим у вези, а за све даље информације можете се обратити Суду БиХ – наводе у саопштењу.

Савчићев адвокат Миодраг Стојановић не одговара на наше позиве ни поруке, али је изјаву дао за неке медије у ФБиХ.

– Ја не знам гдје је мој клијент. Судска полиција ме звала синоћ (понедјељак) око 22.30 и питали су ме гдје је Савчић. Он им је наводно рекао да ће отићи кући да се пресвуче. Они су ме назвали и питали да ли је завршио – изјавио је Стојановић за портал Истрага.ба.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша је за БИРН БиХ изјавио да су припадници Судске полиције у понедјељак добили наредбу да Миломира Савчића одведу у притворску јединицу, али да он није пронађен на кућној адреси.

– Наредба Суда БиХ за хапшење Миломира Савчића стигла је судској полицији око 16 часова. Судска полиција је на његовој адреси била тек иза 21 час. Нису га нашли, звали су га на телефон, не јавља се. Звали су адвоката, не зна гдје је. Пробаће опет данас – рекао је Грубеша.

Према његовим ријечима, Тужилаштво Босне и Херцеговине одмах може предложити расписивање потјернице, чим се утврди да се лице крије или није доступно.

– У овим хитним случајевима се информације траже путем Интерпола, јер је тражење и хапшење у надлежности полицијских структура. Министарство може предузети све радње као посредовни орган, које затраже Суд или Тужилаштво БиХ, ако се утврди да је лице у другој држави или да за то постоји сумња – појашњава за БИРН БиХ Грубеша.

Суд БиХ је 13. јануара 2020. године потврдио оптужницу у предмету Миломир Савчић, којом се оптужени терети да је починио кривично дјело геноцид. Према оптужници, Савчић је, у својству команданта 65. заштитног моторизованог пука при Главном штабу Војске Републике Српске, помагао у геноциду почињеном у Сребреници у јулу 1995.

Притвор му је одређен на приједлог Тужилаштва БиХ које сматра да је Савчић у јавним иступима прекршио мјеру забране да коментарише догађаје који се тичу судског процеса против њега.

Filter 2019