Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /латиница

Робијаши у “БХ Алкатразу” у штрајку глађу због врућине

Извор: Независне новине

Више од 50 затвореника у Заводу за извршавање казнених санкција, притвора и других мјера БиХ у Војковићима, у Источном Сарајеву, почело је у четвртак ујутру штрајк глађу због услова који ту владају, укључујући и несносне врућине у собама у којим бораве.

Рекао је то за “Независне новине” један од затвореника из “БХ Алкатраза”, како многи зову овај затвор, додајући да су се на ову мјеру одлучили и због, како каже, “незадовољства третманом Управе према њима”.

“Међу нама је и старац од 80 година, али и људи са шећерном болешћу. Са штрајком глађу почели смо у четвртак ујутру. У петак ујутру су нас одвели на љекарски преглед и Медицинска служба је морала о свему да обавијести Министарство правде БиХ”, рекао је извор “Независних новина”.

Према његовим ријечима, затвореници траже да их саслуша руководство затвора, али и да поводом ове ситуације реагује Министарство правде БиХ.

“Ја вама не могу набројати колико је проблема. Немамо ни кантину каква би требало да буде. Не смијемо звати даљу родбину. При највећим врућинама забранили су нам да имамо параване, већ имамо само неке папире и кувамо се на 40 степени у собама”, истакао је наш саговорник из “бх. Алкатраза”.

У том затвору, између осталих, казну издржава и Мевлид Јашаревић, који је крајем 2012. правоснажно осуђен на 15 година затвора због терористичког напада на америчку амбасаду у Сарајеву 28. октобра 2011., а његов адвокат Сенад Дуповац потврдио нам је да је Јашаревић почео штрајк глађу.

“За Јашаревића знам да штрајкује глађу, због услова, односно претјеране врућине. Он ме је назвао и о томе ме обавијестио”, рекао је Дуповац за “Независне новине”.

У петак, касно поподне, када је закључивано ово издање “Независних новина”, није било познато да ли су затвореници прихватили храну или су наставили да гладују.

Синиша Перковић, директор овог затвора, рекао нам је да је у питању “одбијање хране у једном тренутку” те да је само један од затвореника потписао штрајк, док остали нису.

“Било је одређених проблема у вези са кантином и слично. Не знам шта бих рекао, они се увијек на нешто жале. Рјешавамо проблем. Затвор је направљен тако како је направљен. Не могу имати параване у собама, постоје одређена правила”, навео је Перковић за “Независне новине”.

О свему је, увјерава Перковић, упознато и Министарство правде БиХ, којем смо послали питања, али одговоре нисмо добили.

Подсјетимо, сличан случај забиљежен је и прошле године, када су се на услове у “БХ Алкатразу” жалили притвореници.

“Штрајкујемо глађу због лоших услова. Одбијаћемо да једемо до испуњења наших захтјева”, наведено је у допису који су прошле године притвореници притворске јединице овог затвора послали Институцији омбудсмана за људска права БиХ.

У жалби су навели да су због лоших услова у овој притворској јединици почели штрајк глађу и да ће одбијати храну до испуњења њихових захтјева.

Filter 2019