Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /латиница

Радници „МОФАС-а“ очекују да што прије буду реализовани закључци Владе

Извор: Срна

Радници предузећа “МОФАС” из Источног Сарајева очекују да ће закључци Владе Републике Српске у вези са рјешавањем проблема у овом предузећу бити што прије реализовани.

Предсједник Сидникалне организације “МОФАС-а” Зоран Лазаревић рекао је да су закључке Владе Републике Српске добили у четвртак, 12. августа, и да је у њима наведено да се Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и Министарство финансија обавезују да обезбиједе средства за повезивање стажа радницима и остварење њихових права по основу рада у привредном друштву “ФАМОС”.

– Очекујемо да се што скорије ријеше проблеми и радника `ФАМОС-а` који су тада остали без посла и раднике `МОФАС-а` везано за стара дуговања и везано за дуговања у протекла два или три мјесеца – рекао је Лазаревић новинарима.

Он је рекао да радници, који су одржали данас протест у кругу предузећа, и даље не раде, те да се очекује да папири за стечај буду предати за неколико дана.

“Наш захтјев је и даље да покушамо да сачувамо своја радна мјеста, јер не знам ни једну фирму која је у стечају процвјетала”, рекао је Лазаревић и у име свих радника ове фирме замолио надлежне институције и већинске власнике да покушају наћи неко друго рјешење.

Директор “МОФАС-а” Миливоје Гутаљ рекао је да ће се радити на томе да закључци Владе Републике Српске буду спроведени што прије.

– Што се тиче управе, бићемо сервис радницима по питању које је потребно доставити министарствима како би закључци били реализовани – рекао је Гутаљ.

Он је изразио жаљење што је дошло до ове ситуације, али сматра да је свако рјешење боље од безизлазне ситуације у којој су се радници нашли.

Гутаљ је рекао да од већинског власника има захтјеве да се покрене стечај, те да ће процедура бити ускоро и покренута, јер и члан 53 Закона о стечају обавезује на тај потез.

– Ми ћемо ускоро покренути поступак пред Привредним судом у Сарајеву, а како ће тећи активности то је уређено законима и постоје законски рокови. Надам се да се неће дуго чекати на то – појаснио је Гутаљ.

Већински власници “МОФАС-а” су Шефик Хусаковић и Ото Дирк са 51 одсто, док Влада Републике Српске има 49 процената удјела у овом предузећу.

Filter 2019