Thu. Oct 21, 2021
ћирилица /latinica

Radan: Slogom izgrađen Hram koji će vijekovima krasiti Tilavu

Izvor: Srna

Crkva Svete Angeline Srpske u Tilavi, u čijoj su porti danas osveštani temelji budućeg manastirskog konaka, dokaz je kako se slogom lokalnog stanovništva, uz podršku opštinskih vlasti i privrednika može napraviti veleljepan hram koji će vijekovima krasiti ovaj kraj, rekao je Srni član Crkvenog odbora za izgradnju ovog hrama Radenko Radan.

Izgradnja Hrama Svete Angeline Srpske, na zemljištu koje su darovali Sava Škrba i njegov stric Mirko, započeta je 2011. godine, a temelji osveštani 2012. godine.

Radan je rekao da je odluka Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosankog Hrizostoma da u okviru Hrama Svete Angeline Srpske bude oformljen i manastir Tilava, velika čast za mještane Tilave i Toplika, a posebno one koji su od početka uključeni u izgradnju crkve.

Prema njegovim riječima, temelji konaka izliveni su na površini od 260 metara kvadratnih, sa podrumom iste površine, a planirano je da budu ozidana tri sprata.

“Biće to ako Bog da jedan veleljepan konak. Prošle godine smo uradili temelje sa podrumom i onda smo zbog situacije sa virusom korona stali sa radovima. Nadam se da ćemo ove godine ozidati bar jedan sprat”, naveo je Radan.

Radan je dodao da dinamiku radova diktiraju raspoloživa finansijska sredstva, jer Crkveni odbor ne želi da ulazi u dugove.

“Prije nekoliko dana smo uradili stepenice, mermerom smo popločali pod hrama i uradili podno grijanje. Gletovali smo i okrečili zidove, kako bi ih spremili za freskopisanje. To je jedan proces koji iziskuje vrijeme i strpljenje, ali i mnogo novca i truda” rekao je Radan, čija porodica u Tilavi živi oko 200 godina.

U samu crkvu, dodaje Radan, uzidano je 120.000 komada cigle koju je darovala opština Istočno Novo Sarajevo.

“Po 50 ljudi je ovdje 26 subota čistilo tu ciglu. Ovo je primjer kako uz pomoć Boga i naroda ovog kraja može da se napravi jedan veličanstven hram koji će, nadam se, vijekovima krasiti cijeli ovaj kraj”, naglasio je Radan.

On je istakao da je na prostor oko hrama, koji se prostire na površini od oko sedam dunuma, hiljade kubika zemlje i pijeska dovučeno i uvaljano, s obzirom da se tu prije nalazila strma jaruga koju je trebalo popuniti.

Radan je naveo da je u unutrašnjosti hrama potrebno uraditi freskanje zidova, izliti stepenice za crkveni hor, kao i zaštitnu spoljnu ciglu.

Prema njegovim riječima, osim mještana i opštinskog rukovodstva, u skladu sa svojim mogućnostima ogroman doprinos izgradnji crkve dao je gotovo svaki privrednik i firma sa područja opštine.

“Pokazali smo kako se slogom i ličnim zalaganjem može mnogo novca uštedjeti, jer sve ovo mnogo košta”, zaključio je Radan.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom danas je, povodom krsne slave Crkve Svete Angeline Srpske u Tilavi u opštini Istočno Novo Sarajevo, u porti ovog hrama osveštao temelje budućeg manastirskog konaka.

Mitropolit Hrizostom prvo je služio Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje brojnog sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, nakon čega je obavljeno i lomljenje slavskog kolača.

Filter 2019