Thu. Aug 11, 2022
ћирилица /латиница

Радан: Слогом изграђен Храм који ће вијековима красити Тилаву

Извор: Срна

Црква Свете Ангелине Српске у Тилави, у чијој су порти данас освештани темељи будућег манастирског конака, доказ је како се слогом локалног становништва, уз подршку општинских власти и привредника може направити велељепан храм који ће вијековима красити овај крај, рекао је Срни члан Црквеног одбора за изградњу овог храма Раденко Радан.

Изградња Храма Свете Ангелине Српске, на земљишту које су даровали Сава Шкрба и његов стриц Мирко, започета је 2011. године, а темељи освештани 2012. године.

Радан је рекао да је одлука Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанког Хризостома да у оквиру Храма Свете Ангелине Српске буде оформљен и манастир Тилава, велика част за мјештане Тилаве и Топлика, а посебно оне који су од почетка укључени у изградњу цркве.

Према његовим ријечима, темељи конака изливени су на површини од 260 метара квадратних, са подрумом исте површине, а планирано је да буду озидана три спрата.

“Биће то ако Бог да један велељепан конак. Прошле године смо урадили темеље са подрумом и онда смо због ситуације са вирусом корона стали са радовима. Надам се да ћемо ове године озидати бар један спрат”, навео је Радан.

Радан је додао да динамику радова диктирају расположива финансијска средства, јер Црквени одбор не жели да улази у дугове.

“Прије неколико дана смо урадили степенице, мермером смо поплочали под храма и урадили подно гријање. Глетовали смо и окречили зидове, како би их спремили за фрескописање. То је један процес који изискује вријеме и стрпљење, али и много новца и труда” рекао је Радан, чија породица у Тилави живи око 200 година.

У саму цркву, додаје Радан, узидано је 120.000 комада цигле коју је даровала општина Источно Ново Сарајево.

“По 50 људи је овдје 26 субота чистило ту циглу. Ово је примјер како уз помоћ Бога и народа овог краја може да се направи један величанствен храм који ће, надам се, вијековима красити цијели овај крај”, нагласио је Радан.

Он је истакао да је на простор око храма, који се простире на површини од око седам дунума, хиљаде кубика земље и пијеска довучено и уваљано, с обзиром да се ту прије налазила стрма јаруга коју је требало попунити.

Радан је навео да је у унутрашњости храма потребно урадити фрескање зидова, излити степенице за црквени хор, као и заштитну спољну циглу.

Према његовим ријечима, осим мјештана и општинског руководства, у складу са својим могућностима огроман допринос изградњи цркве дао је готово сваки привредник и фирма са подручја општине.

“Показали смо како се слогом и личним залагањем може много новца уштедјети, јер све ово много кошта”, закључио је Радан.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом данас је, поводом крсне славе Цркве Свете Ангелине Српске у Тилави у општини Источно Ново Сарајево, у порти овог храма освештао темеље будућег манастирског конака.

Митрополит Хризостом прво је служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење бројног свештенства Српске православне цркве, након чега је обављено и ломљење славског колача.

Filter 2019