Sat. Oct 1, 2022
ћирилица /latinica

Promovisane knjige Radoslava Samardžije i Save Živkovića

Izvor: Srna

Na Sajmu knjiga u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo sinoć su promovisane knjige Književnog fonda “Sveti Sava” autora Radoslava Samardžije “Govorim srpski”, Save Živkovića “Novi svjetski poredak uništava planetu” i “Pred našim očima” te monografija “Rođeni vječno da žive” Milanka Čobovića, koju je izdala Narodna biblioteka Pale.

Govoreći o knjizi Radoslava Samardžije “Govorim srpski” predsjednik i izdavač Književnog fonda “Sveti Sava” Nedeljko Žugić naglasio je da je nesreća što su tokom proteklog rata nestale mnoge pjesme ovog autora, koji je jedne prilike rekao da mu je “žalivije pjesama i rukopisa i knjiga koji su ostali, nego kuće koja je devastirana tokom rata u sarajevskom naselju Nedžarići”.

Žugić je naveo da je Samardžija bio pjesnik pjevljivog i neposrednog poetskog izraza, koji je pisao u strogoj rimi po matrici Rajka Petrova Noga.

“U komunističkom režimu bila je stroga preventivna cenzura zbog čega izdavačke kuće nisu smjele da objavljuju pjesme Samardžije, koji je pisao i dobre aforizme, koji su nekako prolazili. Te pjesme su izgorjele sa njegovom kućom a da su ostale njegov opus bio bi bogatiji”, rekao je Žugić.

On je naveo da je po mišljenju mnogih kritičara i istoričara književnosti Radoslav Samardžija u samom vrhu poezije za djecu i odrasle.

“Poezija Samardžije bila je toliko srpska da je u vrijeme komunizma nije mogao objaviti. Prvu knjigu `Govorim srpski` sam objavio dok sam bio urednik u Republičkom izdavačkom zavodu što je kasnije postao Zavod za udžbenike i jedna je među prvim knjigama ratnih izdanja”, dodao je Žugić.

On je naveo da su večeras promovisane knjige objavljene ove godine na konkursu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, uz pomoć ruske Ambasade, ambasadora BiH u Moskvi Željka Samardžije.

Žugić je istakao, govoreći o knjigama Save Živkovića “Novi svjetski poredak uništava planetu” i “Pred našim očima”, da je autor ekološki osvješten i pobornik devize “misli globalno – djeluj lokalno” i ukazuje kako totalna kontrola djeluje lokalno na devastiranje prirode.

U knjizi “Novi svjetski poredak uništava planetu” Živković obrađuje i pitanje “kemtrejlsa” /tragova na nebu/ nad državama bivše Jugoslavije, odnosno, zaprašivanje biološkim i hemijskim agensima, čije se postojanje zvanično negira, a ljude koji ukazuju na tu pojavu proglašavaju teoretičarima zavjere.

Bibliotekar Matične biblioteke Miljana Macan je ukazala da je cilj Književnog fonda “Sveti Sava” promovisanje autora Sarajevsko-romanijske regije, te da je u sklopu svoje izdavačke djelatnosti objavilo 87 knjiga različitih autora među kojima su i Dara Sekulić, Nedeljko Babić, Željko Pržulj, Radoslav Samardžija, Radislav Ćivša.

Narodna biblioteka Pale promovisala je monografiju “Rođeni vječno da žive” autora Milanka Čobovića.

Monografija “Rođeni vječno da žive” jeste, prema riječima autora, spomenica sarajevsko-romanijskim dobrovoljcima koji su u Prvom svjetskom ratu učestvovali u Srpskoj vojsci.

“U knjizi su obrađena područja opština Rogatica, Han Pijesak, Sokolac, Pale, Stari Grad, Trnovo, Hadžići, Ilijaš, opštine grada Sarajeva, te opštine Visoko i Olovo. Prikupio sam podatke o 2.070 dobrovoljaca i o 51 osobi koja se dovodi u vezu sa organizacijom `Mlada Bosna`. Prikupio sam i 450 fotografija, na šta sam posebno ponosan, jer mnoge od tih slika nemaju ni članovi porodica”, rekao je Čobović.

Pored ovih podataka, u monografiji je objavljen i spisak od 1.112 lica koji su stradala u austrougarskim logorima, 309 ljudi koje su ubili Šuckori, te spisak od 2.183 lica kojima su austrougarske vlasti oduzele državljanstvo i konfiskovale cjelokupnu imovinu jer su se pridružili Srpskoj vojci.

Danas u 17.30 časova, u organizaciji Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, planirano je predstavljanje knjige Miloša Kovačevića “Srbistički ogledi”, o kojoj bi, osim autora, govorila Milanka Babić, a sa ovim profesorima u okviru svojevrsne javne tribine biće riječi i o položaju srpskog jezika danas.

Prvi Sajam knjige, u organizaciji Matične biblioteke Istočno Sarajevo, zvanično je otvoren u ponedeljak u okviru kulturno-zabavne manifestacije “Ljeto u Istočnom Novom Sarajevu”.

Filter 2019