Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Počinje obilježavanje Dana manastira na Ravnoj Romaniji

Izvor: Srna

Dan manastira Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji biće obilježen danas i sutra duhovnim i kulturnim sadržajima.

Manastir Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji osveštan je 11. avgusta 2002. godine, a na njegovim unutrašnjim zidovima upisana su imena 4.100 boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nastojatelj manastira na Ravnoj Romaniji arhimandrit Andrej rekao je Srni da će obilježavanje Dana manastira početi večernjim bogosluženjem od 18.00 časova, a potom narodnim saborovanjem i veseljem u porti hrama.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiće sutra Svetu arhijerejsku liturgiju, kada će biti služen i pomen za postradale vojnike i vojskovođe u odbrambenim bitkama i ratovima.

Liturgija povodom Dana osveštanja, otvaranja manastira i sjećanja na srpske borce počeće u 9.00 časova.

Iz sokolačke Ustanove za kulturu “Pero Kosorić” najavili su manifestaciju 24. “Gospojinske večeri kulture”, sa programom “Tebi, goro Romanijo”.

Vršilac dužnosti direktora ove ustanove Duška Lukić rekla je Srni da će u okviru ove manifestacije u porti manastira na Ravnoj Romaniji nastupiti veliki broj kulturno-umjetničkih društava i izvornih pjevačkih grupa, te izvođača na tradicionalnim instrumentima.

“Ove godine očekujemo pjesnike, guslare, frulaše i 12 etno-grupa, te više udruženja koja će prezentovati narodnu-kuhinju i narodne rukotvorine romanijsko-glasinačkog kraja”, navela je Lukićeva.

U porti manastira Svetog Georgija sutra će biti održani i Dan meda i ljekobilja, a gosti slavlja na Romaniji biće i organizatori tradicionalne “Kupusijade” iz Mrčajevaca.

Filter 2019