Wed. Oct 20, 2021
ћирилица /латиница

Почиње обиљежавање Дана манастира на Равној Романији

Извор: Срна

Дан манастира Светог Георгија на Равној Романији биће обиљежен данас и сутра духовним и културним садржајима.

Манастир Светог Георгија на Равној Романији освештан је 11. августа 2002. године, а на његовим унутрашњим зидовима уписана су имена 4.100 бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије у одбрамбено-отаџбинском рату.

Настојатељ манастира на Равној Романији архимандрит Андреј рекао је Срни да ће обиљежавање Дана манастира почети вечерњим богослужењем од 18.00 часова, а потом народним саборовањем и весељем у порти храма.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служиће сутра Свету архијерејску литургију, када ће бити служен и помен за пострадале војнике и војсковође у одбрамбеним биткама и ратовима.

Литургија поводом Дана освештања, отварања манастира и сјећања на српске борце почеће у 9.00 часова.

Из соколачке Установе за културу “Перо Косорић” најавили су манифестацију 24. “Госпојинске вечери културе”, са програмом “Теби, горо Романијо”.

Вршилац дужности директора ове установе Душка Лукић рекла је Срни да ће у оквиру ове манифестације у порти манастира на Равној Романији наступити велики број културно-умјетничких друштава и изворних пјевачких група, те извођача на традиционалним инструментима.

“Ове године очекујемо пјеснике, гусларе, фрулаше и 12 етно-група, те више удружења која ће презентовати народну-кухињу и народне рукотворине романијско-гласиначког краја”, навела је Лукићева.

У порти манастира Светог Георгија сутра ће бити одржани и Дан меда и љекобиља, а гости славља на Романији биће и организатори традиционалне “Купусијаде” из Мрчајеваца.

Filter 2019