Sat. Oct 23, 2021
ћирилица /латиница

Почеле Госпојинске свечаности у Палама

Извор: ФИЛТЕР/Д.Л.

У оквиру обиљежавања Дана општине и крсне славе, синоћ је у Културном центру у Палама одржано Гусларско вече, чиме је и званичо почело обиљежавање традиционалне манифестације “Гопојинске свечаности.”

Зоран Голубовић, домаћин вечери и предсједник Гусларског друштва „Старина Новак“ из Пала, истакао је да је од великог значаја што је гусларско друштво имало част да отвори Госпојинске свечаности. Како каже, гусле треба његовати јер оне представљају извор, темељ и понос српске културе и традиције.

„Вечерас ће се представити једна дивна екипа публици. Међу њима су троје младих гуслара из наше школе гуслања, као и њиховог вршњака из Берана, из њедра Васојевића, а посебно смо задовољни што ће вечерас наступити крстоноша црногорских литија, српске спарте, Исак Симићевић, чија је слика обишла цијели свијет за вријеме литија“, истакао је Голубовић.

Осим домаћих гуслара, учествовао је и гуслар Исак Симићевић из Гусларског друштва „Војвода Момчило“ са Жабљака.

„Ми смо једно и срећан сам што сам овдје на Палама међу својом браћом, свој на своме. Знате добро као и ми да смо преживјели голготу, и ми смо литијама стали у одбрану наше свете Црне Горе и надам се да смо успјели у томе“, истакао је Симићевић.

Душан Пејић, дугогодишњи члан гусларског друштва „Старина Новак“ рекао је да је од великог значаја његовати овакву врсту умјетности јер гусле представљају једну врсту српског, нацоналног идентитета. На гусларској вечери представио се пјесмом „Јуначка смрт Милана Тепавчевића“, аутора Обрена Говедарице. Пјесма говори о Другом свјетском рату у страдању Срба од усташа, као и борби против против њих.

„Колико је значајно сачувати језик, ћирилицу и правопис, толико је значајно сачувати и гусле. Колики је њихов значај најбоље говори то да су гусле треће уписане на Унескову листу испред Републике Србије, одмах након крсне славе и кола. То нам све говори колики је значај гусала за Србе и српство, а ми, вечерас, овдје, показујемо да гусле имају будућност“, истакао је Пејић.

Љубица Цветковић, члан Гусларског друштва „Старина Новак“ извела је пјесму „Косовка дјевојка“. Она је додала да се у њеној породици уз гусле пјева од давнина, те да се та врста љубави према гуслама пренијела и на њу.

„Члан сам овога друштва већ четири године. Гуслама сам почела да се бавим из љубави и то ми се јако допало. Са татине стране сви пјевају уз гусле, почевши од тате и стрица, до деде и прадеде. Када је у питању Гусларско друштво „Старина Новак“ , оно броји више од 30 чланова, а ја сам једина дјевојка,“ истакла је Цветковићева.

Начелник општине Пале Бошко Југовић, захвалио се руководоству гусларског друштва „Старина Новак“ на уприличеном концерту којим је започело обиљежавање Госпојинских свечаности поводом Крсне славе општине Пале, Велике Госпојине.

„Гусле су традицонални, српски инструмент и захваљујујући њима проносимо нашу традицију од давнина и сигурно да су ови простори познати по гуслама, поготово Сарајевско-романијска регија захваљујући Кости Плаколовићу, народном гуслару. Желим да похвалим руководство гусларског друштва „Старина Новак“ за њихов рад са најмлађим члановима друштва који резултира са доста награда са многих такмичења у оквиру српсих земаља“, додао је Југовић.

Гусларско друштво „Старина Новак“ постоји од 1977. године и броји више од 30 чланова, од чега је 26 активиних гуслара. У оквиру друштва постоји и школа гусала која, поред чланова, броји и наставнике, ванредне професоре историје, фиолозофије и књижевности, као и Музичке академије, који су ту да обуче чланове.

Конкурс за упис нових чланова у нови циклус школе гусала креће у септембру.

Filter 2019