Sun. Sep 26, 2021
ћирилица /латиница

Поништена обновљена еколошка дозвола за МХЕ Самар на Kасиндолској ријеци

Извор: klix.ba

Окружни суд у Бањa Луци уважио је тужбу Удружења Ресурсни Аархус центар у БиХ, те донио пресуду којом се поништава обновљена еколошка дозвола за МХЕ Самар на Kасиндолској ријеци, на територији општина Источно Ново Сарајево и Трново.

Радови на изградњи МХЕ Самар почели су током прошлог мјесеца, те је доношењем овакве пресуде суд створио услове за обустављање актуелне градње ове МХЕ.

На Kасиндолској ријеци од 2018. године у погону је МХЕ Подивич, чија изградња и рад су због непоштивања законских одредби од самог почетка изазвали побуну грађана, који су се за помоћ обраћали надлежним инспекторима Републике Српске.

Усљед погоршања стања на терену и страха од штете коју ће нанијети изградња друге двије МХЕ, средином прошле године група грађана уз стручну помоћ Аархус центар у БиХ води правну борбу са циљем обустављања градње МХЕ Самар и МХЕ Слапи на Kасиндолској ријеци.

У склопу пројеката Еко БиХ и Мисли о природи, који финансира Шведска, а имплементира Центар за промоцију цивилног друштва (ЦПДЦ), Удружење Ресурсни Аархус центар у БиХ, као Еко ХУБ Сарајево преко годину дана пружа бесплатну правну помоћ неформалној групи грађана Стоп изградњи МХЕ на Kасиндолској ријеци.

“Ово је прва пресуда коју смо запримили у предмету 3 МХЕ на Kасиндолској ријеци. У склопу наше правне борбе утужили смо грађевинску дозволу за МХЕ Самар, као и обновљене еколошке дозволе за све три планиране МХЕ. Надамо се да ће суд уважити остале три тужбе, те да ће на тај начин спријечити даљу девастацију кањона Kасиндолске ријеке чије подручје је планирано за успостављање заштите”, истиче Емина Вељовић, извршна директорица Аархус центра у БиХ.

Сунчица Kовачевић, чланица неформалне групе грађана Стоп изградњи МХЕ на Kасиндолској ријеци, казала је како је више од годину указивала на проблем уништавања Kасиндолске ријеке и њеног кањона радом МХЕ Подвич.

“Чекајући реакцију свих нивоа власти добили смо почетак радова на МХЕ Самар и тренутно стање на терену које указује на иреверзибилну штету. Ова пресуда побједа је грађана, али не и крај наше борбе. Желимо да се чује глас свих становника Источног Сарајева који су путем грађанске иницијативе рекли НЕ мини хидроцентралама на Kасиндолској ријеци, да желимо здраву животну средину, ријеке са којима се управља у складу са начелом предострожности и сигурну будућност у којој ћемо имати гарантовану проведбу законских и подзаконских прописа”, истакла је Kовачевић.

Filter 2019