Thu. Aug 11, 2022
ћирилица /латиница

Пола године од хуманитарне акције “Мрвица”: Банци млијека надају се до краја децембра

Извор: Српска Инфо

Прва банка хуманог млијека у Српској биће основана у оквиру Kлинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Новац за оснивање прве овакве банке код нас 1,16 милиона марака, прикупљен је у оквиру традиционалне акције “С љубављу храбрим срцима”, одржане у децембру прошле године.

Иницијативу је покренуло Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској “Мрвице” са жељом да се пријевремено рођеној и тешко болесној дјеци, којој није доступно мајчино млијеко, обезбиједи донирано хумано млијеко.

Банка хуманог млијека ће бити отворена у Универзитетском клиничком центру РС, који је и носилац овог пројекта. Пола године након хуманитарне акције питали смо их у којој фази је пројекат и када би тачно банка могла почети са радом.

– УKЦ РС се обратио Влади РС и Министарству здравља и социјалне заштите РС за давање сагласности за покретање процедуре за адаптацију простора у склопу Kлинике за дјечије болести УKЦ Републике Српске у циљу отварања прве банке хуманог млијека у Републици Српској и раздвајања поликлиничког од стационарног дијела Kлинике за дјечије болести – прецизирали су за Српскаинфо из ове здравствене установе.

Захваљујући Банци хуманог млијека бебама ће бити омогућен најприроднији и најздравији начин исхране.

– Надамо се да ће, са побољшањем епидемиолошке ситуације, пројекат успјети да се реализује до краја децембра – навела је предсједница Удружења “Мрвице” Милева Мировић Танић, која је још једном нагласила велики значај мајчиног млијека за све бебе, не само пријевремено рођену ђецу.

Удружење “Мрвице” свој допринос пружаће и даље кроз промоцију важности дојења и биће прва линија ка мајкама да их афирмишу да донирају млијеко.

Донација

Поједине мајке у Српској и прије су биле спремне да донирају млијеко, али није било услова да се оно сачува.

– Велики број породиља баци одређене количине млијека, јер у првих шест мјесеци млијеко се ствара у великим количинама, ствара се вишак док се не успостави баланс понуде и потражње између мајке и бебе, те је овај период најбољи за донирање млијека – појаснили су раније из Удружења.

Filter 2019