Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Погинуло шест, а тешко повријеђено 47 радника од почетка године: Пропуст у раду кошта и живота

Извор: Глас Српске

Да радници на градилишту и у шуми главу носе у торби, поготово ако немају адекватну опрему, потврђују подаци према којима је у првом полугодишту живот на радном мјесту изгубило шест становника Српске, док их је више десетина тешко повријеђено.

У Инспекторату су казали да је двоје погинулих радника било запослено у области грађевинарства, двоје у електропривреди, а једна особа у области шумарства и дрвне индустрије.

– У области надзора техничке инспекције у рударству догодила се једна повреда са смртним исходом – рекли су у Инспекторату за “Глас Српске”.

Статистика показује да је од почетка године 47 радника тешко повријеђено, од чега је 12 у шумарству, а седам у области грађевинских радова.

– У области заштите на раду републичка инспекција рада је од почетка године до јуна извршила 623 контроле, од чега је 255 било са утврђеним пропустима – рекли су у Инспекторату.

Истакли су да је због ових пропуста послодавцима у првом полугодишту ове године изречено око 100.000 марака казни, а надлежним судовима поднесено је шест прекршајних пријава, те изречено и 206 управних мјера.

– Прошле године било је осам повреда на раду са смртних исходом, од чега двије у грађевинарству и четири у шумарству и дрвној индустрији, док су забиљежене 82 теже повреде на раду у различитим дјелатностима – додали су у Инспекторату. Републичка инспекција рада лани је извршила 1.421 контролу, од чега је 564 било са утврђеним пропустима.

– Прошле године изречена је 451 управна мјера и 179.950 КМ прекршајних казни. Надлежним судовима поднесено је 13 прекршајних пријава – рекли су у Инспекторату.

Предсједница Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС Драгана Врабичић казала је да проблем заштите радника на раду мора бити озбиљније схваћен.

– И једна погибија је пуно, а камоли шест. Најчешћи узроци несрећа су пропусти у заштити на раду и пуштање у рад објеката које надлежни органи нису претходно прегледали – нагласила је Врабичићева.

Према њеним ријечима, несреће су чешће на мањим градилиштима јер су скеле почесто непрописно обезбијеђене.

– Проблем је и рад у грађевини на високим температурама. Не може се очекивати да радници буду концентрисани и до 12 сати дневно на температурама које прелазе и 40 степени – казала је Врабичићева.

Предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС Владо Павловић казао је да су у области шумарства најчешћи узроци несрећа, уз неприлагођене услове рада, необученост запослених и неквалитетна радна опрема.

– Због недостатка радне снаге послове у шумарству обављају многи који за то нису обучени. Из ових разлога смо упутили захтјев надлежним органима да се хитно изврши комплетирање квалитетне ХТЗ опреме – рекао је Павловић.

Надзор

Драгана Врабичић каже да је прије почетка извођења грађевинских радова неопходно спровести надзор и утврдити да је све обезбијеђено по прописима.

– Бојим се да се овај корак прескаче. Када бисмо уз ово посветили и више пажње заштити на раду, ситуација би била боља – тврди Врабичићева.

Filter 2019