Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Повратници у ФБиХ и њихова имовина све чешће мета напада: Пљачкају Србе уз прећутну дозволу власти

Извор: Глас Српске

Срби су све чешће на мети разних вандала у ФБиХ који им проваљују у куће, отимају и сијеку шуму, скрнаве гробља и споменике, а све то се, тврде у српским удружењима, одвија уз прећутну сагласност федералних власти с циљем трајног протјеривања са тих подручја.

Један од посљедњих напада на српске повратнике и имовину забиљежен је на територији Завидовића и Возуће, а да је тек један у низу, упозорио је данас предсједник Завичајног удружења Завидовићана са сједиштем у Добоју Зоран Благојевић. Сталним и неометаним уништавањем српске имовине, каже, федерални органи настављају ратну политику Алије Изетбеговића с циљем да у миру доврше етничко протјеривање са вјековних огњишта. Он је додао да настављају политику ћутања, игноришући позиве удружења.

– Провале у три повратничке куће на подручју Стога десиле су се 24. јула. Из удружења смо доставили захтјев локалној власти и полицијској станици у Завидовићима да се одржи заједнички састанак на којем би се разговарало о побољшању безбједносне ситуације и заштити имовине Срба, а одговора још нема – изјавио је Срни Благојевић.

У међувремену су се десиле још двије провале, од којих је једна класична демонстрација моћи јер је извршена док је старији брачни пар спавао у тој истој кући. Да су лопови сигурни да неће бити процесуирани, Благојевић указује и на примјеру крађе српске шуме с обзиром на то да се лагери необиљеженог дрвета налазе у центру Возуће, а нико од надлежних ништа не предузима.

– Због такве игнорантске политике власти у ФБиХ све већи број повратника одлучује да провале и не пријављује. Нико се не осврће на повратничку популацију. Очигледно је да смо статистичка грешка у Завидовићима, и не само у овој општини, већ од Зенице, Жепча, Бановића, Живиница и даље према Тузли – упозорио је Благојевић и додао да федералне власти чекају и да природа одради своје када је ријеч о малобројној старијој популацији Срба повратника, а младима шаљу поруку да ту немају шта да траже.

Са Благојевићевим тврдњама сагласан је и предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић. За “Глас” истиче да, када повратници оду за послом у Добој, Модричу или неку другу средину, у повратку затичу  опљачкане куће.

– Исјечено је више од 300 хектара српске шуме и доста тога се дешавало у селима. Гдје никада није било џамија, праве их. На сваки начин загорчавају људима живот и желе да их протјерају са огњишта. Да је Србима у ФБиХ само 30 одсто слободе и права која Бошњаци имају у Српској, били би срећни, а овако увијек се, као, заводе предмети, истражују Н. Н. лица, а никада ништа се не заврши. Нико не одговара – рекао је Радановић.

Све га, како је описао, подсјећа на тежак живот Срба на Косову и Метохији и тортуре којима су изложени.

– Великобошњачка политика перфидно спроводи активности да се Србима створи таква атмосфера да ту не могу опстати, посебно на просторима гдје им је сметала српска земља. То раде потпуно исто као Албанци на Косову од када им је дата максимална аутономија, од друге половине прошлог вијека. Видимо паљења, пљачкања, физичке нападе – закључио је Радановић.

Заштита

Зоран Благојевић је изразио бојазан да су повратници препуштени сами себи и да су отворена питања “да ли ће се нешто чинити или српски повратници сами треба да траже начин да се заштите”. Поразно је, додао је, и то што међународна заједница стално заговара јединство и заштиту личне имовине у БиХ, али да тога очигледно нема у ФБиХ и нико због тога не одговара.

Filter 2019