Sat. Aug 13, 2022
ћирилица /латиница

Петар Клисара нови предсједник Скупштине БО Пале, Јасна Лазаревић – Гавриловић предсједник Предсједништва

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

У Културном центру Пале данас је одржана Изборна Скупштина Борачке организације Пале на којој је изабрано ново руководство ове огранизације.

Нови предсједник Скупштине Борачке организације Пале је Петар Клисара, док ће функцију потпредсједника обављати Радосав Живковић.

Петар Клисара из мјесне Борачке организације Мокро, нови предсједник Борачке организације општине Пале захвалио се свима коју су данас подржали одлуку да у наредном периоду предсједава скупштинском организацијом.

„Трудићу се да оправдам повјерење. Радићемо по Статуту Борачке оганизације општине Пале, као и Статуту БОРС-а. Нећемо поновити неке грешке које су се дешавале у досадашњем сазиву Борачке организације. Све ће бити јасно, отворено и како прописују документи Борачке организације Пале“, истакао је новоизабрани предсједник.

Клисара је нагласио да одлуке које су спровођене у претходном периоду нису биле усклађене са Статутом Борачке организације Републике Српске.

„У претходном периоду у Борачкој организацији Пале већину одлука је доносио предсједник. Од сада ће одлуке доносити чланови Предсједништва, док ће предсједник вршити кординацију. Одлуке које поткријепи и изгласа осморо људи исправније су него да сам човјек доноси једну одлуку“, истакао је Клисара.

Он је нагласио да ће један од првих задатака нове Скупштине Борачке организације бити израда Статута БО општине Пале.

Јасна Лазаревић – Гавриловић, новоизабрани је предсједник Предсједништва Борачке организације општине Пале, док ће функцију потпредсједника обављати Бранимир Ћосовић из мјесне Борачке огранизације Станица Пале.

Она је нагласила да је ово први пут да се борци састану у великом броју, као и да учествују у раду Скупштине Борачке организације.

„Ми већ 22 године имамо једног предсједника Борачке оранизације општине Пале и такав рад изњедрио је низ проблема. Првенствено се то огледа у отуђењу борачких категорија од своје матичне институције, тј. Борачке организације општине Пале. Немогућност чланства бораца у БО општине Пале довело је то тога да су људи постали незаинтересовани за рад БО“, истакла је Лазаревић-Гавриловић.

Када је у питању будућа сарадња са општинском управом, она је додала да ће БО сарађивати са свим органима власти у циљу побољшања материјалног положја свих борачких категорија.

Идеју за промјеном у руководству и раду Борачке организације Пале покренула је група демобилисаних бораца, РВИ и чланова породица погинулих бораца. Формирали су Иницијативни одбор кроз чији рад су тражили промијене у досадашњем начину рада БО Пале.

Иницијативни одбор је провео изборе у седам Борачких огранизација гдје је изабрано руководство, чиме је створен легитимитет за рад Скупштине Борачке организације Пале.

На данашњој Скупштини изабрано је 11 чланова Предсједништва општинске Борачке оргаизације, које ће чинити осам представника из мјесних борачких организација и по један представник из Одбора породица погинулих бораца, Одбора ратних војних инвалида и Одбора дјеце погинулих бораца.

Чланови предсједништва су Јасна Лазаревић – Гавриловић, Ненад Ђапић, Влајко Тадић, Раде Ћосовић, Синиша Голијанин, Ранко Мини, Славко Пандуревић и Драган Васиљевић.
Представник Одбора породица погинулих бораца је Милан Петровић, Одбора ратних војних инвалида Момчило Ћосовић, док ће испред Одбора дјеце погинулих бораца у Предсједништву бити Вук Вукадин.

Изабран је и Надзорни одбор, ако и радна тијела Скупштине, те два делегата за Скупштину БО Републике Српске.

Зоран Кошарац и Радосав Живковић представљаће Борачку организацију Пале у Скупштини Борачке организације Републике Српске

Изборна скупштина одржана је у оквиру Сабора бораца који је почео служењем парастоса у цркви Успења Пресвете Богородице погинулим и преминулим борцима Војске Републике Српске. Након тога су положени вијенци на споменике жртвама рата. Вијенце су положили представници Општине Пале и Града Источно Сарајево, као и представници Борачке организације.

Filter 2019