Sat. Aug 13, 2022
ћирилица /латиница

Патријарх се огласио о ситуацији у Црној Гори: Тужан сам

Извор: Б92

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије први пут је говорио данас о противницима предстојећем устоличењу митрополита Јоаникија.

Он је истакао да до сада није рекао ни једну ријеч о збивањима у Црној Гори, али да препознаје савремени механизам замјена теза.

“Зато нисам до сада ни једну ријеч рекао на оно што се збива у Црној Гори, и заиста смо веома тужни и препознајемо савремени механизам замјена теза гдје некога унапријед прогласите црним, гдје га прогласите провокатором, креатором свих могућих проблема и онда себи створите легитимно право да га спутавате да он води путевима своје слободе која је истовремено и љубав. Наиме, за једну нормалну, природну ствар по којој црква функционише, а то је устоличење једног епископа, а у конкретном случају вијековима су се православни митрополити устоличавали на Цетињу, неко је прогласио да то не треба тако да буде, иако ми сада немамо друго рјешење јер спроводимо оно што је природно и нормално, а бивамо дефинисани као ‘неко ко нешто на силу намеће’ и као ‘неко ко не разумије ситуацију’ и као ‘неко ко провоцира’.

“То је као кад би вам неко рекао – Ви не можете да дишете ваздух јер тај ваздух не припада вама! А, ви без дисања не можете јер је то природна и нормална ствар. Устоличење и све што црква чини јесте увијек у духу ових ријечи Христових, у духу онога што се темељи на вјери и на молитви, у духу смирења и у духу љубави. Црква дејствује и дјела увијек и искључиво из јеванђеља. По својој природи она није ту да рјешава било какве политичке неспоразуме, није ту чак ни да утиче на њих, а камоли да доноси политичке одлуке”, рекао је патријарх Порфирије.

Црква није ту да се бави државним питањима, објаснио је патријарх.

“Црква је тијело Христово, а што значи заједницу свих оних који су крштени у име Оца, Сина и Светога Духа. Тијело Христово у којој по ријечима апостола Павла ‘нема Грка и Јеврејина’. Нека свако буде оно што по својој савјести хоће, нека припада ком хоће народу и нека устројава свој живот на најбољи могући начин, али ако је Христов и ако слуша ријеч Христову, онда ће увијек бити свједок мира”, рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх је истакао да устоличење митрополита Јоаникија треба да буде утемељено на вјери, молитви, љубави и на непрестаном подсјећању себе да нам ријеч Христова мора бити мјеродавна.

“Ако јесте, имаћемо мир у души, а ако није бићемо у најмању руку узнемирени”, рекао је патријарх Порфирије.

Подсјетимо, против устоличења митрополита Јоаникија, у присуству патријарха Порфирија су све опозиционе странке предвођене Ђукановићевим ДПС-ом, бројне невладине организације и појединци.

Иако се устоличења митрополита СПЦ традиционално одржавају у Цетињском манастиру, они су захтијевали да се тај чин измјести у неки други објекат на територији Црне Горе изграђен посљедњих деценија или у сједишту СПЦ у Београду.

Такође, Митрополит црногорско приморски СПЦ Јоаникије потврдио је да ће његово устоличење 5. септембра бити на Цетињу, упркос позивима да због подигнутих тензија оно буде измјештено.

“Подразумијева се да ће то бити на Цетињу”, одговорио је Јоаникије.

Filter 2019