Патријарх Порфирије: Јединствено на очувању српског идентитета

Извор: Срна

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је данас у Добоју да му је срце испуњено радошћу зато што је поводом Пребражења Господњег дошао у Републику Српску и указао на потребу јединства и на смиреност, насупрот неслагању, да би Срби сачували своје име и идентитет.

Да би се то могло, истакао је патријарх српски, неопходно је своје не продати ни по коју цијену, јер када српски народ зна шта је његово, знаће да цијени и туђе, а у томе се треба равнати према искуству предака.

“Јединство, љубав и вјера чине да знамо да нас Бог воли”, поручио је патријарх Порфирије након славског обреда поводом крсне славе града Добоја Преображења Господњег.

Он је поручио да је мир пут српског православног народа и да је важно да Христос буде у срцу и души сваког човјека.

Патријарх српски благословио је присутне што сви заједно прослављају Преображење Господње, јер је Преображење слава Божија и људског рода.

“У том празнику је много садржаја, првенствено да будемо добри људи, јер сваки човјек има неки таленат и позван је да се преображава”, поручио је патријарх српски.

Бити православац, навео је он, велика је обавеза и одговорност.

“Ми Срби знамо ко смо, одакле смо и знамо свој циљ. Знамо да смо праоци вековима уназад, да је наше име хришћанин, а наше презиме правословље. Наш пун идентитет је Србин православац”, изјавио је патријарх Порфирије.

Патријарх српски је навео да је дошао у крајеве одакле су и његови коријени, који су уткани у његово биће и душу, што му је, како ја истакао, давало и даје снагу.

Патријарх Порфирије је задовољан што долази у Добој послије 83 године на освештање Храма Светих апостола Петра и Павла, јер се кроз ове светитеље одсликава јеванђелско заједништво, иако су сами апостоли за живота били врло различити и имали различите ставове, али на крају, у ономе што је важно за мир, достојанство и пуноће и јединства људи и Бога, они превазилазили своје разлике.

Његова светост патријарх српски је рекао да је на овим подручјима било много неспоразума, крви и патње, те поручио да обично људи имају потребу за разумијевањем, за миром и суживотом без обзира на вјеровање и да ту постоји простор за јединство, упркос онима који имају друге интересе.

Патријарх српски је поручио да ће се молити за мир у Републици Српској, БиХ и земљама региона, те апеловао политичким и вјерским лидерима да се заједно прикључе молитвом и другим начином за мир и јединство у БиХ.

Он је истакао да током пандемије вируса корона људи живе у страху и поручио да се природа свети јер се врши насиље над њом.

Његова светост патријарх српски Порфирије позвао је на праштање.

Славском обреду претходила је Света архијерејска литургија у Храму Светих апостола Петра и Павла, коју је предводио патријарх Порфирије, након чега је организована Преображењска литија улицама Добоја.

Filter 2019