Thu. Aug 11, 2022
ћирилица /latinica

Parastos za ubijene na Petrovačkoj cesti: “Zlo ubilo dobro, mržnja satrla ljubav”

Izvor: Srna

Kod Spomen-krsta u Janjilama u opštini Bosanski Petrovac danas je služen parastos, prislužene svijeće i položeni vijenci za srpske civile poginule u izbjegličkoj koloni koja se povlačila iz Republike Srpske Krajine usljed bombardovanja hrvatske avijacije tokom zločinačke akcije “Oluja” 1995. godine.

Parastos je služio Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, koji je u besjedi istakao da je baš na tom mjestu, na Petrovačkoj cesti, smrt presrela život, zlo ubilo dobro, a mržnja satrla ljubav.

“Izbjegličkom kolonom se prolomio jauk kada su zle ptice, ljudskom rukom načinjene, izbacile bombe mržnje na djecu, stare i goloruke”, rekao je vladika Sergije.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je Srni da za zločin hrvatskih snaga nad Srbima i nakon 26 godine od “Oluje” još niko nije odgovarao.

“Tužilaštvo BiH svake godine nas obavještava da je istraga o ovom gnusnom zločinu u toku i da je ovaj predmet među priopritetima. Očito da ovo nije prioritet ako se još uvijek istraga vodi protiv nepoznatih počinilaca”, istakao je Štrbac.

On je rekao da su ih svojevremeno neki ljudi u Tužilaštvu BiH obavijestili da je problem u tome jer čekaju da im Hrvatska pisanim putem pošalje imena pilota koji su upravljali avionom “mig 21”, “što se nikada neće desiti i na kraju niko neće biti optužen niti osuđen za ovaj zločin”.

Vijence kod spomen-krsta na Petrovačkoj cesti položili su članovi porodica poginulih, delegacija “Veritasa”, predstavnici opština Drinić, Bosanski Petrovac i Donji Lapac, Boračke organizacije Drinić.

Učesnici obilježavanja 26 godine od zločina nad Srbima na Petrovačkoj cesti posjetili su Drinić, te spomen-sobu poginulim borcima Vojske Republike Srpske u ovoj opštini.

Na Petrovačkoj cesti, između Bosanskog Petrovca i Ključa, avion hrvatskog ratnog vazduhoplovstva “mig 21” je 7. avgusta 1995. godine bombardovao izbjegličku kolonu Srba iz Republike Srpske Krajine.

Tada je poginulo devet civila, među kojima četvoro djece i 21-godišnja djevojka, dok je oko 50 teže ranjeno.

Poginuli su Darinka Drča (1927) i njeni unuci Jovica Drča (1989) i Mirjana Dubajić (1974), svi iz Brotinje kod Donjeg Lapca, Nevenka (1984) i Žarko (1986) djeca Spase Rajića iz Donjeg Lapca, Krstan Vuković (1951), rođen u Han Kolima kod Banjaluke i njegov sin Darko (1982), rođen u Bihaću, obojica živjeli u Donjem Lapcu i Branko Stjelja (1923) i njegov sin Mirko (1961) iz Nadina kod Benkovca.

Akcija “Oluja” je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

U akciji “Oluja” u avgustu 1995. godine sa vjekovnih ognjišta protjerano je više od 220.000 Srba, a njih 1.877 je poginulo i nestalo, od kojih je 65 odsto civila.

Akcija je počela 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Filter 2019