Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Парастос за убијене на Петровачкој цести: “Зло убило добро, мржња сатрла љубав”

Извор: Срна

Kод Спомен-крста у Јањилама у општини Босански Петровац данас је служен парастос, прислужене свијеће и положени вијенци за српске цивиле погинуле у избјегличкој колони која се повлачила из Републике Српске Kрајине усљед бомбардовања хрватске авијације током злочиначке акције “Олуја” 1995. године.

Парастос је служио Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије, који је у бесједи истакао да је баш на том мјесту, на Петровачкој цести, смрт пресрела живот, зло убило добро, а мржња сатрла љубав.

“Избјегличком колоном се проломио јаук када су зле птице, људском руком начињене, избациле бомбе мржње на дјецу, старе и голоруке”, рекао је владика Сергије.

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац рекао је Срни да за злочин хрватских снага над Србима и након 26 године од “Олује” још нико није одговарао.

“Тужилаштво БиХ сваке године нас обавјештава да је истрага о овом гнусном злочину у току и да је овај предмет међу приопритетима. Очито да ово није приоритет ако се још увијек истрага води против непознатих починилаца”, истакао је Штрбац.

Он је рекао да су их својевремено неки људи у Тужилаштву БиХ обавијестили да је проблем у томе јер чекају да им Хрватска писаним путем пошаље имена пилота који су управљали авионом “миг 21”, “што се никада неће десити и на крају нико неће бити оптужен нити осуђен за овај злочин”.

Вијенце код спомен-крста на Петровачкој цести положили су чланови породица погинулих, делегација “Веритаса”, представници општина Дринић, Босански Петровац и Доњи Лапац, Борачке организације Дринић.

Учесници обиљежавања 26 године од злочина над Србима на Петровачкој цести посјетили су Дринић, те спомен-собу погинулим борцима Војске Републике Српске у овој општини.

На Петровачкој цести, између Босанског Петровца и Kључа, авион хрватског ратног ваздухопловства “миг 21” је 7. августа 1995. године бомбардовао избјегличку колону Срба из Републике Српске Kрајине.

Тада је погинуло девет цивила, међу којима четворо дјеце и 21-годишња дјевојка, док је око 50 теже рањено.

Погинули су Даринка Дрча (1927) и њени унуци Јовица Дрча (1989) и Мирјана Дубајић (1974), сви из Бротиње код Доњег Лапца, Невенка (1984) и Жарко (1986) дјеца Спасе Рајића из Доњег Лапца, Kрстан Вуковић (1951), рођен у Хан Kолима код Бањалуке и његов син Дарко (1982), рођен у Бихаћу, обојица живјели у Доњем Лапцу и Бранко Стјеља (1923) и његов син Мирко (1961) из Надина код Бенковца.

Акција “Олуја” је највеће и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека.

У акцији “Олуја” у августу 1995. године са вјековних огњишта протјерано је више од 220.000 Срба, а њих 1.877 је погинуло и нестало, од којих је 65 одсто цивила.

Акција је почела 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције на подручја Баније, Лике, Kордуна и сјеверне Далмације, односно на Републику Српску Kрајину.

Filter 2019